Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Wat is een cryptomunt?

Op deze pagina

Cryptomunten vormen een digitaal, virtueel goed. Met andere woorden, ze bestaan niet in de vorm van bankbiljetten of munten, maar enkel digitaal en vormen niet echt een munt (zie hieronder). Zoals de naam al aangeeft, zijn cryptomunten gebaseerd op de techniek van de cryptografie.

Cryptografie

De term 'cryptografie' heeft zijn oorsprong in de Griekse woorden 'crypto', wat 'verbergen' betekent en 'graphia', wat 'schrijven' wil zeggen. Cryptografie is een techniek waarbij een gecodeerd bericht wordt geschreven aan de hand van geheime codes of encryptiesleutels. Het doel van cryptografie is het beschermen van een boodschap door er voor te zorgen dat de integriteit gehandhaafd blijft (het bestand niet wordt gewijzigd), de authenticiteit gewaarborgd is (zeker zijn van de oorsprong van het bericht) en de vertrouwelijkheid beschermd wordt (de informatie is enkel toegankelijk voor bevoegde personen). Eenmaal een bericht is versleuteld, is de inhoud van het bericht enkel toegankelijk voor personen die beschikken over de juiste encryptiesleutel of geheime code.

Gedecentraliseerd

Cryptomunten werken op een gedecentraliseerde manier. Dit in tegenstelling tot traditionele munten zoals de euro en de dollar die worden uitgegeven en gecontroleerd door een staat of een centrale bank. Via het monetaire beleid proberen deze de stabiliteit van de munt te waarborgen. Cryptomunten daarentegen functioneren gedecentraliseerd; dus zonder de tussenkomst van een centrale bank of een ander overheidsorgaan. Ze worden beheerd door een gemeenschap van gebruikers die cryptomunten kopen via de blockchaintechnologie

Zijn cryptomunten echt geld ?

Strikt genomen zijn cryptomunten geen echt geld. Ze voldoen niet aan de drie functies van geld. Ze zijn:

  • Geen ruilmiddel: In tegenstelling tot de euro zijn cryptomunten geen wettig betaalmiddel. Bedrijven en handelaars zijn niet verplicht om een betaling in crypto te aanvaarden. Hoewel je al op enkele plaatsen kan betalen met cryptomunten is dat eerder uitzonderlijk.
  • Geen waardereserve: Hiervoor is de waarde van cryptomunten veel te instabiel. Gebruik je cryptomunten als spaargeld, dan is de kans klein dat ze over een paar jaar nog dezelfde waarde hebben. Een wettelijk betaalmiddel biedt spaarders meer vertrouwen. Ze weten dat ze binnen een paar jaar nog steeds gaan kunnen betalen met hun spaarreserve.
  • Geen rekeneenheid: Door hun hoge volatiliteit zijn cryptomunten niet handig om de waarde van goederen en diensten betrouwbaar te vergelijken.

Maar als cryptomunten niet beschouwd kunnen worden als echt geld, wat is dan hun doel? Waarom zijn ze zo populair bij een bepaald publiek? 

Vaak kopen particulieren cryptomunten met beleggingsdoeleinden. Ze kopen crypto aan een bepaalde prijs en hopen ze later voor een hogere prijs te verkopen. Het speculatieve aspect van cryptomunten wordt sterk aangemoedigd door hun volatiel karakter.