Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Betalen met je smartphone

Je kan vandaag heel wat dingen doen met je smartphone. Een belangrijke ontwikkeling die in België steeds meer ingeburgerd geraakt, is bankieren met de smartphone.

Op deze pagina

De QR-code

Dat is een specifieke streepjescode in de vorm van een vierkant. Deze betaalvorm wordt in België meestal aangeboden door Payconiq by Bancontact. Als je hem aan de kassa ziet hangen, open je op je smartphone de app van je bank en scan je de code. Opgelet: niet alle bankapps ondersteunen de QR-code van Payconiq by Bancontact of de app van Payconiq by Bancontact. De applicatie vraagt je daarna eventueel om het bedrag in te tikken en vervolgens je geheime code te geven. Zo, je boodschappen zijn betaald!

Een jong meisje doet een betaling met haar smartphone

Contactloos betalen

Naast contactloos betalen met een betaalkaart, kan je ook contactloos betalen met je smartphone.

Hoe doe je dat?

  • De NFC-functie op je smartphone activeren om veilig te kunnen betalen.
  • Een betaalapp zoals Google Pay, Apple Pay downloaden.
  • Je bankkaart koppelen aan de app.

Net zoals bij contactloos betalen met je bankkaart, volstaat het om je smartphone op een afstand van 1 à 2 centimeter van de betaalterminal te houden. Voor contactloze betalingen met je smartphone (of wearable) moet je telkens je smartphone  ontgrendelen. Je moet nadien geen (bancaire) pincode meer ingeven.  

Van smartphone naar smartphone

Via je smartphone kan je ook een betaling doen naar een andere smartphone. Je moet een vriend nog wat geld na een avondje uit of je wil je kind wat extra zakgeld geven? In plaats van cash geld te tellen, kan je het geld overschrijven van je smartphone naar de smartphone van je vriend of je kind. Daarvoor gebruik je de app van je bank of de Payconiq by Bancontact-app.

Betalen via sms

Op sommige parkeerplaatsen kan je per sms betalen. Volg hiervoor de instructies op de parkeerautomaten of op de betaalautomaten. De parkeerwachter ziet in het systeem dat je per sms betaalde.

Je kan ook een bus- of tramticket van De Lijn kopen via sms. De afrekening gebeurt achteraf via je telefoonfactuur. Let wel op, want niet alle telefoonoperatoren ondersteunen de verschillende vormen van sms-betalingen.

Meer mogelijkheden over betalen via sms vind je op de website van de telefoonoperator waarbij je bent aangesloten.

Tips om veilig te bankieren via je smartphone

  • Beveilig je smartphone met een geheime code, net zoals je je bankkaart beveiligt met een pincode.
  • Zodra je merkt dat je bancaire app misbruikt wordt of je smartphone gestolen is of dat je hem verloren bent, blokkeer onmiddellijk je betaalapp via Card Stop op +32 78 170 170.
  • Ben je niet zeker van een transactie? Contacteer altijd je bank.
  • Check regelmatig je betalingen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
  • Log altijd uit op je mobile banking app. Het systeem doet dat sowieso na enkele minuten, maar je doet het beter meteen zelf.
  • Je bank vraagt je nooit via sms of e-mail om je geheime code of je response code. Dat is phishing, een vorm van fraude. Ga er dus niet op in.
  • Ken je apps: ruim regelmatig je apps op je smartphone op en wis de apps die je niet gebruikt. Download altijd applicaties uit de officiële "store".
  • Door de digitalisering verandert onze notie van geld. Het gevaar bestaat dat financiële beslissingen soms wel (te) snel genomen worden. Vergeet niet dat je niet meer kan uitgeven dan er op je rekening staat!