Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

De Week van het Geld van 18 tot 24 maart! Meer dan 125 000 leerlingen doen mee. 

Ontdek hier alle activiteiten! 

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Wat is een debetkaart?

Op deze pagina

Een debetkaart is een betaalkaart waarmee een betaling of geldafhaling vrijwel onmiddellijk van je zichtrekening gaat of "gedebiteerd" wordt. Je kan er op vele plaatsen mee betalen.

Na de betaling wordt het bedrag van jouw rekening afgehaald en overgeschreven naar de rekening van de handelaar. De handelaar is dan zeker dat de betaling uitgevoerd werd.
Je kan met een debetkaart ook cash geld afhalen uit een geldautomaat. Ze is altijd gekoppeld aan een rekening.

Weetje

Je Maestro-debetkaart wordt binnenkort vervangen.

Zit er een debetkaart met het Maestro-logo in je portefeuille? Dan mag je je binnenkort aan een nieuwe debetkaart verwachten. De Belgische banken vervangen immers geleidelijk de Maestro-kaarten door debetkaarten met het Debit Maestro of Visa Debit-systeem. In de praktijk verandert er weinig: je uitgaven worden onmiddellijk van je rekening afgehouden en je kaart wordt aanvaard in een nog groter aantal handelszaken in talrijke landen. Betalingen op internet worden ook een stuk gemakkelijker. De wijziging betreft enkel het informaticasysteem dat de formaliteiten afhandelt die aan elke betalingstransactie verbonden zijn. Indien je kaart nog niet vervangen is, dan neemt je bank hiervoor zelf contact op.

Opgelet: het is mogelijk dat fraudeurs van deze gelegenheid gebruik maken om aan je bankgegevens te raken. Wees dus uitermate voorzichtig en vergeet nooit dat je bank je nooit om je persoonlijke code of je identificatiegegevens vraagt en dus ook niet in dit geval. Bij de minste twijfel neem je best rechtstreeks contact op met je bank.

Met een debetkaart kan je ook bankverrichtingen uitvoeren aan de bankautomaat van je instelling, zoals overschrijvingen doen en rekeninguittreksels afdrukken, al zijn een aantal banken met deze laatste dienstverlening gestopt.

Welke betaalkaart kiezen?

Waarom wordt mijn debetkaart geweigerd?

Een betaling met je debetkaart kan geweigerd worden om verschillende redenen:

  • Er staat te weinig geld op je zichtrekening.
  • Je hebt het maximumbedrag bereikt dat je per dag of per week met je kaart kan betalen.
  • De chip is stuk of er is iets mis met je kaart. Vraag een nieuwe kaart aan bij je bank.
  • Je hebt de verkeerde code ingetikt.

De voor- en nadelen van een debetkaart

Voordelen

De debetkaart is een gemakkelijk, snel en betrouwbaar betaalmiddel. Je moet minder cash op zak hebben en bij verlies kan niemand iets doen met je kaart als ze de pincode niet kennen. In België kan je er op de meeste plaatsen mee betalen en je kan er cash geld mee afhalen aan geldautomaten. Zo is het geld op je rekening op elk moment van de dag ter beschikking.

Nadelen

Er zijn gebruikslimieten verbonden aan een debetkaart. Dat wil zeggen dat je per dag of per week maar zoveel kan uitgeven als het geldende maximumbedrag. Ga na bij je bank welke maximumbedragen voor jou gelden.

Weetje

Aan een debetkaart zijn limieten verbonden. Je kan er maar een beperkt bedrag per dag of per week mee uitgeven. Je kan de limieten wel aanpassen (zowel een verlaging als een verhoging). Weet dat sommige banken een verhoging van de limieten slechts laten ingaan na de nodige tijd om fraude tegen te gaan. Raadpleeg je bank.

Wikifin-tips

  • Hou je pincode geheim. Leer hem van buiten en schrijf hem nergens op. Zorg ervoor dat niemand meekijkt als je de code intikt. Lees meer veiligheidstips op de website van Card Stop.
  • Laat bij verlies of diefstal je kaart onmiddellijk blokkeren via Card Stop op het nummer 078 170 170 vanuit België en +32 78 170 170 vanuit het buitenland. Geef de diefstal aan op het politiekantoor en contacteer ook je bank om desgevallend ook de betaalapplicatie met je debetkaart in je smartphone te laten blokkeren.
  • Je kan een debetkaart ook in het buitenland gebruiken. Voor bepaalde bestemmingen buiten Europa kan het wel nodig zijn om op voorhand de kaart te deblokkeren via de mobiele app of in je bankkantoor. Lees meer over betalingen in het buitenland.