Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

De Week van het Geld van 18 tot 24 maart! Meer dan 125 000 leerlingen doen mee. 

Ontdek hier alle activiteiten! 

couple-looking-building.jpg

Checklist - Het budget voor je woning

Een koppel bekijkt de advertenties voor vastgoed
  • Bereken hoeveel je maandelijks kan afbetalen.
    Het algemene advies luidt: besteed maximum een derde van je inkomen aan het terugbetalen van schulden. Hiervoor volstaat een eenvoudige berekening. Tel al je maandelijkse inkomsten op en deel dat bedrag door drie. Trek hiervan het maandelijkse bedrag af van eventuele andere leningen die je nog enkele jaren moet aflossen. Zo kom je uit op het bedrag dat je maandelijks nog kan spenderen aan een lening.

Voorbeeld: Je verdient elke maand 2000 euro netto, je partner heeft 1800 euro netto

Met weekendwerk erbij komt die ook aan 2000 euro netto. Samen geeft dit dan 4000 euro netto. Jullie moeten nog drie jaar een autolening afbetalen, die 274 euro per maand kost. Dan kunnen jullie [(4000 euro : 3) - 274 euro] of zowat 1060 euro kunnen besteden aan een lening. Voor dat bedrag kunnen jullie een hypotheeklening aangaan van 200 000 euro met een vaste rentevoet van 2,5 % op 20 jaar.

  • Vergelijk. Gebruik onze IMMOsimulator om een goed idee te krijgen van het volledige kostenplaatje. Je kan er ook mee uitzoeken in welke prijscategorie je een woning mag zoeken. Vergelijk ook de hypotheekleningen die de banken je aanbieden. Het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP) geeft in een oogopslag weer hoeveel je krediet er in totaal kost. Naast de intresten houdt het ook rekening met bijkomende kosten. Het is dan ook een goede maatstaf om de totale kosten bij de verschillende banken te vergelijken. En dat kan nuttig zijn, want soms verschillen de voorwaarden enorm.
  • Onderschat de kosten niet je moet betalen bij de aankoop van een woning en het afsluiten van een hypotheeklening. Meestal bedragen ze zowat 20 % van de aankoopprijs als je geen recht hebt op een vermindering.
  • Spaar vóór je koopt. De meeste banken bieden geen leningen aan voor meer dan 100 % van de aankoopprijs van de woning. Vergeet niet dat je de bijkomende kosten dus zelf moet betalen met je spaargeld. Sommige instellingen lenen toch meer dan 100 % van de aankoopprijs, maar dan tegen hogere tarieven. Te vermijden dus.
  • Vergeet de verzekeringen niet. Naast de kosten voor de aankoop van de woonst en voor een hypotheeklening, moet je ook rekening houden met de uitgaven voor verzekeringen. De financiële instellingen vragen je doorgaans om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Op die manier willen zij voorkomen dat zij niet zouden worden terugbetaald als je vroegtijdig zou sterven. Daarnaast moet je vaak ook een woonverzekering, meestal "brandverzekering" genoemd, afsluiten.
  • Je ontsnapt niet aan belastingen. Als eigenaar van een woonst moet je belastingen betalen. We denken hierbij niet alleen aan de belasting voor huisvuilophaling en -verwerking of, in sommige gemeenten, voor aansluiting op de riolering, maar ook aan de onroerende voorheffing.
  • Je installeren kost ook geld. Hou rekening met de kosten die je moet maken als je je installeert in je nieuwe woning: een internetverbinding, digitale tv, openen van de meters voor water en elektriciteit ... Als je een appartement koopt in een gebouw, moet je ook de kosten voor mede-eigendom of gemeenschappelijke kosten (bijvoorbeeld onderhoud van de lift en de inkomhal) in je budget opnemen. De eerste maand na de aankoop van je woning kan financieel wel eens moeilijk worden. Hou hier rekening mee en leg op voorhand wat geld opzij om alle extra kosten tijdig te kunnen betalen.