Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

De Week van het Geld van 18 tot 24 maart! Meer dan 125 000 leerlingen doen mee. 

Ontdek hier alle activiteiten! 

couple-looking-building.jpg

Checklist - Plaatsbeschrijving bij huren van een woning

Een koppel bezoekt een woning met de vastgoedmakelaar

De eenvoudigste manier, maar wel de duurste, is om een vastgoedmakelaar of een vastgoeddeskundige onder de arm te nemen. Deze expert maakt de plaatsbeschrijving op bij aankomst en vertrek van de huurder.

De kosten hiervan kunnen tussen de eigenaar en de huurder verdeeld worden. Maar in de praktijk moet de huurder deze kosten vaak integraal voor zijn rekening nemen. Reken voor een eenkamerappartement ongeveer 150 euro voor elke partij (huurder en eigenaar). Per extra kamer komt er 25 euro bij. Voor een huis (viergevelwoning met één kamer) bedraagt dit ereloon voor elke partij minimum 200 euro, plus 25 euro per extra kamer. De regel is: hoe groter de huurwoning en het aantal kamers, hoe hoger het ereloon.

Je kan ook zelf een plaatsbeschrijving opmaken. Daarvoor moet je wel enkele regels volgen. Hieronder vind je een overzicht.

  • De plaatsbeschrijving wordt opgemaakt in de loop van de eerste maand dat je de woning huurt. Hoe vroeger, hoe beter. Bij vertrek moet de plaatsbeschrijving zo snel mogelijk na je verhuis worden opgesteld. Als de woning leegstaat, heb je een goed zicht op de staat ervan. Dat is het beste moment voor een plaatsbeschrijving.
  • Beide partijen (huurder en eigenaar) moeten aanwezig zijn bij het opmaken van de plaatsbeschrijving en akkoord gaan met alle vermeldingen. Huurder en eigenaar ondertekenen het document, voorafgegaan door "gelezen en goedgekeurd".
  • Het huuradres, de volledige contactgegevens van de eigenaar en de huurder en de datum van de plaatsbeschrijving moeten zeker in het document staan.
  • We raden je aan om kamer per kamer te werk te gaan. Schrijf voor elke plaats op wat de staat is van de deuren, de muren, het plafond, de verf, de vloerbekleding, de radiatoren, de plinten, de elektriciteit, de ramen, enz. Doe in de keuken hetzelfde voor alle meubelen, huishoudtoestellen en ander toebehoren. In de badkamer onderzoek je het sanitair best grondig.
  • Gebruik standaardvermeldingen voor alle plaatsen die je beschrijft, dat is efficiënter. Bijvoorbeeld: nieuw, in zeer goede staat, in goede staat, gebruikt, versleten, in slechte staat.
  • Aarzel niet om zaken die later bij je vertrek tot discussie kunnen leiden heel nauwkeurig op te nemen in de plaatsbeschrijving. Bijvoorbeeld: "Krassen in het parket van de woonkamer naast de deur."
  • Een goede plaatsbeschrijving maken vergt tijd. Reken zeker een uur voor een tweekamerappartement als je het grondig wil doen.
  • Op zoek naar een overzicht van wat er precies in een plaatsbeschrijving moet staan? Neem een kijkje op My Rent op de website van de FOD Financiën. Via My Rent kan je elektronisch een huurcontract en een plaatsbeschrijving opstellen en versturen.