Coronavirus en je geldzaken


Het coronavirus beheerst al weken het nieuws en heeft een zware impact op ons dagelijks leven. Je gezondheid is uiteraard het allerbelangrijkste. Deze crisis heeft echter ook gevolgen op je geldzaken, op korte of op langere termijn.

Wikifin wil je zo goed mogelijk informeren zodat je deze periode met zo weinig mogelijk stress kan overbruggen. We bundelen op deze pagina de meest relevante informatie in deze tijden van crisis.
 

Heb je vragen over de maatregelen genomen door de overheid, de bank- en verzekeringssector in het kader van de Corona-crisis? Contacteer het callcenter van de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten

(15/04/2020)

Er werden verschillende maatregelen aangekondigd om de impact van de Corona-crisis op consumenten, zelfstandigen en bedrijven te helpen opvangen. De maatregelen worden genomen door zowel de overheid als de bank- en verzekeringssector. 

Deze maatregelen zijn bestemd voor wie financieel getroffen wordt door de Corona-crisis. Zij hebben bijvoorbeeld betrekking op een uitstel van betaling voor hypotheekleningen, een uitstel van betaling van belastingen en een uitstel van betaling van verzekeringspremies en van bijdragen voor tweedepijlerpensioenen.

Vanaf nu kan je je vragen over deze maatregelen stellen aan het callcenter van de FSMA. De FSMA is onder andere bevoegd voor de bescherming van de consument. Het callcenter biedt je antwoorden op een aantal vragen en verwijst je door naar de instanties die over een bepaald onderwerp meer gedetailleerde informatie ter beschikking stellen.

Het callcenter is vanaf woensdag 15 april 2020 bereikbaar: ofwel schriftelijk via een contactformulier ofwel telefonisch iedere werkdag tussen 8 en 18 uur via de nummers op de FSMA -website.

Limiet voor contactloze betalingen zonder pincode opgetrokken van 25 naar 50 euro

(09/04/2020)

Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, vragen handelaars om zo veel mogelijk elektronisch te betalen. In deze context hebben de banken beslist om de limiet van contactloze betalingen met de kaart zonder pincode te verhogen van 25 naar 50 euro. Vanaf 14 april zullen de betaalterminals stapsgewijs worden aangepast aan deze nieuwe limieten.

Dit nieuwe plafond van 50 euro is het maximum vermits een Europese richtlijn contactloze betalingen van meer dan 50 euro niet toelaat.

Enkel wanneer het bedrag hoger is dan 50 euro zal er een pincode moeten worden ingevoerd. Wanneer er verschillende opeenvolgende contactloze kaartbetalingen zonder pincode worden gedaan, bedraagt de cumulatieve limiet 100 euro. Daarna zal je opnieuw contactloos en zonder pincode kunnen betalen.

Meer informatie over de elektronische betaalmiddelen vind je hier.

Deze verhoging blijft van kracht tot zo lang dit nodig blijkt en zal regelmatig worden geëvalueerd door de bankensector.

Fraude rond het coronavirus neemt toe! Voorkom dat je wordt opgelicht! 

(02/04/2020)

Cybercriminelen misbruiken de actualiteit om internetgebruikers op te lichten. Het gaat over fake news, pogingen tot phishing om bankgegevens te bemachtigen en ook pogingen tot beleggingsfraude.
Meer lezen

Hoe omgaan met mogelijk inkomensverlies

(02/04/2020)

Werknemer? Zelfstandige? Bedrijfsleider? Hier vind je nuttige links om je te helpen bij financiële problemen als gevolg van de epidemie en ook links naar de laatste maatregelen van de banksector voor consumenten en ondernemingen.
Nuttige links

Betaal zoveel mogelijk elektronisch

(02/04/2020)

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan betaal je best elektronisch of contactloos. Betaalkaarten, smartphone … er zijn tal van mogelijkheden.
Meer lezen

Koop veilig online

(02/04/2020)

In deze periode moeten veel winkels hun deuren gesloten houden. Om jou als consument te blijven bedienen, bieden heel wat winkels de mogelijkheid om online te bestellen.
Hoe kan je veilig online aankopen doen?