Een aanbieding die te mooi is om waar te zijn? Zeg meteen ‘nee’!

Een aanbieding die te mooi is om waar te zijn? Zeg meteen ‘neen’!

Op het internet circuleren vele frauduleuze beleggingsaanbiedingen en hun aantal stijgt zelfs nog. Zo registreerde de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in 2019 1.227 fraudemeldingen, een stijging met 23 procent ten opzichte van 2018. Dergelijke aanbiedingen beloven buitensporige winst in zeer uiteenlopende domeinen die vaak gelinkt zijn aan de actualiteit. De oplichters stellen u bijvoorbeeld voor te beleggen in:

Achter die aanlokkelijke aanbiedingen schuilt vaak hetzelfde frauduleuze principe: de oplichters proberen je vertrouwen te winnen via een weldoordacht betoog, zelfverzekerde contactpersonen en een professioneel ogend onlineplatform waar je je beleggingen in real time kan volgen. Zodra je je inleg echter wil recupereren of je winst opvraagt, wordt alle communicatie verbroken en zijn de oplichters er met je geld vandoor. Zelfs personen met beleggingservaring worden nog beetgenomen! Extra waakzaamheid is dus zeker geboden als je niet in de val wil trappen.

Om dit fenomeen te bestrijden, lanceerde de FSMA op Facebook en Google zopas een digitale campagne tegen beleggingsfraude.

Met deze sensibiliseringscampagne wil de FSMA je de juiste reflex aanleren: zeg meteen “neen” als je een beleggingsaanbieding krijgt die te mooi is om waar te zijn!

In het kader van deze campagne stelt de FSMA je ook een tool ter beschikking waarmee je kan beoordelen of een beleggingsaanbieding al dan niet frauduleus is. Doe de test: “ben ik het slachtoffer van oplichting?”.

Laatste tips:

  • als je niet in de val van de oplichters wil trappen, consulteer dan eerst de website van de FSMA om zo de meest voorkomende fraudemechanismen te leren kennen (FSMA);
  • als je de minste twijfel hebt over een aanbieding van financiële diensten, aarzel dan niet om rechtstreeks contact op te nemen met de FSMA via het contactformulier voor consumenten.