Een dringende herstelling nodig? Betaal je niet blauw!

Je wc is verstopt of je bent je sleutels verloren. Je contacteert een loodgieter of een slotenmaker om je uit de nood te helpen. Wist je dat die zich moet houden aan specifieke regels over de informatie die hij je moet geven vóór hij de herstelling uitvoert? Dit heet de ‘verplichte precontractuele informatieverstrekking’. Je hebt recht op informatie over het herroepingsrecht, de wettelijke waarborg, de totale kostprijs en de wijze van betaling, levering en uitvoering van de werken.

Een dringende herstelling nodig? Betaal je niet blauw!

Informeer je goed en volg de raad van de FOD Economie, zo vermijd je onaangename verrassingen:

 1. Contacteer niet zomaar het eerste bedrijf dat verschijnt bij een opzoeking via Google of een andere zoekmotor.
   
 2. Neem een kijkje op de website van het bedrijf dat je gekozen hebt. Kijk vooral de contactgegevens na: vermeldt het bedrijf zijn adres, e-mailadres of ondernemingsnummer op de website? Neen? Zoek dan een ander bedrijf om je uit de nood te helpen.
   
 3. Wees waakzaam als een bedrijf een zeer lage prijs aanbiedt: ‘voor slechts 10 euro ontstoppen wij uw toilet’. Is dat niet te mooi om waar te zijn?
   
 4. Een bedrijf is verplicht om je vóór de aanvang van de werken te laten weten hoeveel de herstelling in totaal gaat kosten. Vraag dus altijd vóór de werken starten naar de totaalprijs en zorg ervoor dat het bedrijf je die prijs ook schriftelijk bezorgt.
   
 5. Als er bijkomende werken nodig zijn of een onderdeel vervangen moet worden, moet het bedrijf je eerst schriftelijk op de hoogte brengen van de extra kosten.
   
 6. Onderteken nooit een blanco bestelbon/werkfiche/factuur of een bestelbon/werkfiche/factuur waarmee je het niet eens bent.
   
 7. Ligt de uiteindelijke prijs aanzienlijk hoger dan afgesproken, of zijn de werken slecht uitgevoerd? Betaal de factuur niet maar betwist ze.
   
 8. Ken je een goede slotenmaker, loodgieter en andere hersteldienst bij jou in de buurt? Sla hun telefoonnummer op in je gsm. Zo hoef je niet op zoek in geval van nood. Heb je namen en adressen nodig? Ga even langs bij je buren, die kunnen je vast iemand aanraden.

Goed om te weten:

Werd je toch bedrogen of opgelicht bij een dringende herstelling, meld dit via het ‘Meldpunt’. Voor meer informatie, raadpleeg de website van de FOD Economie.