Een gratis app met betalend abonnement: een kat in een zak?

Veel apps zijn gratis. Het is te zeggen: om ze te downloaden op je smartphone of tablet hoef je niet te betalen. Maar eens je de app effectief wil gebruiken moet je toch je kredietkaartgegevens doorgeven. Je denkt nu bij jezelf: 'Tja, da’s toch logisch?'. Maar heb je wel effectief de gebruiksvoorwaarden gelezen? Ben je er bovendien zeker van dat een app na de eerste maand gratis gebruik niet automatisch betalend wordt de volgende maand? Heb je zeker gecheckt dat je niet ietwat onduidelijk maar toch zeker een abonnement hebt afgesloten op een streamingdienst bijvoorbeeld, en waarvoor je maandelijks een vast bedrag zal gaan betalen?

Een gratis app met betalend abonnement: een kat in een zak?

Je vindt online massa’s getuigenissen van mensen die helaas plots verrast werden doordat hun kredietkaart geplunderd was omdat ze zo’n verdoken diensten geactiveerd hebben.

Enkele tips om zulke onaangename verrassingen te vermijden:

  • Als je gevraagd wordt om je kredietkaartgegevens in te geven, denk er dan aan dat dit niet 'ter info' is. Vaak wordt er op een bepaald moment toch iets aangerekend hoewel de app ook gratis diensten ter beschikking stelt. Jouw kredietkaartnummer doorgeven is verre van onschuldig. Als je beslist die gegevens toch door te geven, lees dan zeker de gebruiksvoorwaarden zodat er geen onverwachte betalingen gebeuren.
  • Check maandelijks de uitgavenstaat van je kredietkaart. Soms betaal je voor het gebruik van een app slechts een klein bedrag dat niet erg opvalt. Als je regelmatig je uitgavenstaat controleert, zal je sneller ook die kleinere uitgaven zien. Zo kan je vlug reageren en vermijden dat je – als je alles optelt – uiteindelijk grote bedragen gaat betalen.
  • Denk eraan om het geheugen van je smartphone of tablet te wissen nadat je je kredietkaartgegevens hebt ingegeven om te betalen op een website of via of op een app. Je riskeert betalingen te gaan doen zonder er op te hebben gelet door bv. te snel op ‘ok’ te klikken terwijl je een spannend spelletje speelt of op een webshop rondneust.
  • Als je denkt dat je te snel op ‘ok’ hebt geklikt en ongewild extra’s voor een spelletje hebt aangekocht, dan kun je die aankopen terugvinden in de instellingen van je smartphone waar je je apps beheert. Zo ben je zeker of je wel of niets hebt aangekocht. Het is ook daar dat je kan terugvinden of je je kredietkaart gekoppeld hebt aan een app. Beheer slim en alert je apps, en in het algemeen je smartphone en tablet, om zo onverwachte verrassingen te vermijden.