Fraude rond het coronavirus neemt toe! Voorkom dat je wordt opgelicht!

Fraudeurs misbruiken de actualiteit rond het coronavirus om mensen op te lichten. Ze maken vaak gebruik van phishing-technieken om in contact te komen met hun mogelijke slachtoffers. Hiervoor hanteren ze verschillende kanalen: e-mails, reclameboodschappen en privéberichten via sociale media en ongevraagde telefoontjes.

Fraude rond het coronavirus neemt toe! Voorkom dat je wordt opgelicht!

Zoals vermeld op de website van het Centrum voor Cybersecurity, circuleren valse berichten op het internet en worden sms’en verstuurd met onder meer:

 • aanbiedingen in verband met beschermingsmaskers;
 • valse geldinzamelingen voor slachtoffers van het virus;
 • links naar valse informatiesites;
 • aanbiedingen in verband met vaccins.

Twee recente voorbeelden:

 • Oplichters plaatsten de kaart van ‘John Hopkins University’ op valse websites, die malware bevatten, om zo de gegevens van de websitebezoekers te verzamelen.
 • De applicatie ‘COVID-19 Tracker’, die de verspreiding van het virus opvolgt, bevat ransomware die de smartphone vergrendelt totdat er losgeld wordt betaald.

Ook bij financiële fraude wordt er misbruik gemaakt van de actualiteit rond het coronavirus en zijn ongevraagde telefoontjes en phisihing gehanteerde fraudetechnieken. Zoals je kan lezen op de website van de Autoriteit voor Financiële diensten en markten (FSMA), zijn de fraudeurs extra creatief om hun slachtoffers te benaderen: wonderinvesteringen in cryptomunten, in grand cru wijnen, in whisky, in vastgoed … Maar ondanks de mooie beloftes verdwijnen de oplichters steeds met de noorderzon met jouw geld!

We roepen iedereen op om heel voorzichtig te zijn met valse investeringen: Dit zijn investeringen die worden voorgesteld als alternatief voor klassieke beleggingen en vaak worden verkocht als zogenaamde ‘veilige beleggingen’. Maar door het effect van de coronacrisis op de financiële markten zouden de beloftes die te mooi zijn om waar te zijn, toch veel potentiële investeerders kunnen aanspreken.

Daarnaast is phishing ook bij kredietfraude een vaak gebruikte techniek. De oplichters doen zich voor als kredietverstrekker of medewerker van de bank en bieden kredieten aan tegen heel voordelige voorwaarden. Vervolgens vragen ze aan de geïnteresseerde om bepaalde kosten verbonden aan het krediet (verzekeringspremie, administratieve of dossierkosten …) te betalen. Maar zodra deze ‘kosten’ betaald zijn, verdwijnt de kredietverstrekker in het niets. Het is bijna onmogelijk om de reeds betaalde kosten te recupereren. Voor meer informatie, zie de meest recente waarschuwing van de FSMA over valse kredieten.

Voorzichtigheid is meer dan ooit nodig: Door de strenge coronamaatregelen is de consument nog meer blootgesteld aan frauduleuze praktijken van oplichters (e-mails, reclameboodschappen en privéberichten via sociale media, ongevraagde telefoontjes ...) die allemaal te mooi zijn om waar te zijn.

De Tips van Wikifin

 • Hou rekening met de aanbevelingen van het Centrum voor Cybersecurity.
 • Kies een betrouwbare informatiebron om op de hoogte te blijven over het coronavirus en vermijd zo fake news.
 • Fraudetechnieken evolueren heel snel! Raadpleeg regelmatig de waarschuwingen van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten.
 • Denk twee keer na voor je op een link klikt en wees voorzichtig met ongevraagde berichten die je ontvangt.
 • En vergeet nooit: Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk fraude! !