Herfststormen op komst? Voorkom dat je voor eventuele schade moet opdraaien!

Wie aan de herfst denkt, denkt ook aan herfststormen. Zorg er dus voor dat je woning goed verzekerd is. Bij een ramp wil je immers noch als eigenaar, noch als huurder voor eventuele schade opdraaien.

Herfststormen op komst? Voorkom dat je voor eventuele schade moet opdraaien!

Waarom een woonverzekering afsluiten?

Het zal je maar overkomen dat tijdens een storm de pannen van jouw dak vliegen. Een zware opdoffer, zeker als je zelf voor de kosten moet opdraaien! Gelukkig bestaat er zoiets als een brandverzekering. Zo’n verzekering betaalt immers niet alleen je kosten bij brand terug, maar ook bij storm- of waterschade. Daarom wordt ook de term ‘woonverzekering’ gebruikt.

Zo’n woonverzekering is dus bijzonder nuttig en dekt verschillende soorten schade:

  • schade aan je woning (muren, deuren, …) of inboedel (meubels, kleding, computers, …);
  • schade aan derden: als je woning afbrandt, vergoedt je brandverzekering bijvoorbeeld eventuele rookschade bij je buurman.

Een woonverzekering afsluiten is niet verplicht, maar het kan je in bepaalde gevallen wel door andere partijen worden opgelegd. Zo krijg je van je bank wellicht enkel een woonlening als je een brandverzekering afsluit. Ook als je een huis wil huren, kan de huisbaas eisen dat je zo’n verzekering afsluit.

Hoewel een woonverzekering afsluiten niet verplicht is, is het verstandig dat toch te doen. Kies wel de formule die het best bij je behoeften aansluit.

Wat dekt een woonverzekering?

De ene woonverzekering is de andere niet. Buiten enkele verplichte dekkingen die bij wet zijn vastgelegd, zijn de verzekeraars vrij om andere risico’s te dekken. Het is de moeite om goed na te gaan welke risico’s je contract dekt!

Je verzekeringscontract kan drie grote groepen van risico’s dekken:

  • De basiswaarborgen zijn de waarborgen die verplicht in een woonverzekering zijn opgenomen. Gedekte risico’s omvatten bijvoorbeeld brand, stormen, aardbevingen, overstromingen, ontploffingen en neergestorte luchtvaartuigen. Schade aan dingen rondom de woning, zoals tuinhuisjes of auto’s, wordt doorgaans niet gedekt.
  • Bijkomende waarborgen om de schadekosten te dekken. Stel dat je na een brand meer dan een maand op hotel logeert, dan vergoedt de bijkomende dekking ‘kosten voor onderdak’ je hotelkosten.
  • Facultatieve uitbreidingen of bijkomende bescherming voor je woning en inboedel. Dit kan zo uitgebreid zijn als je zelf wenst: overlopende dakgoten, omgewaaide bomen, glasbreuk, inbraakschade, vandalisme, ...

Zorg er in elk geval voor dat je je situatie correct inschat vóór je een woonverzekering kiest. Check je contract. Je verzekeraar of makelaar kan je daarbij eventueel helpen.

Nog enkele tips:

  • Voorkomen is beter dan genezen. Vermijd zoveel mogelijk risico’s in je woning: maak je waterleidingen tijdig winterklaar, installeer een inbraakalarm, laat je schoorsteen jaarlijks vegen, ...
  • Neem de tijd om verzekeringen te vergelijken, ook als je bank je verplicht één van haar verzekeringen te kiezen wanneer je een woonlening afsluit.
  • Ben je mede-eigenaar? Informeer dan bij de syndicus of er een globale woonpolis bestaat voor de mede-eigendom.
  • Wil je een huis renoveren? Controleer in je polis of je woonverzekering de woning ook tijdens de werken dekt, en vergeet vooral niet je polis te laten herzien na afloop van de werken.