Hoe de vijf meest gemaakte fouten in jouw belastingaangifte vermijden?

belastingen foutenDe belastingadministratie gaf een overzicht van de meest gemaakte fouten in de belastingaangifte. Een gemakkelijk te voorkomen fout is het niet of te laat indienen van de aangifte.

Je moet dit jaar ten laatste op 29 juni 2017 de papieren aangifte indienen of op 13 juli 2017 de elektronische aangifte via Tax-on-web doorsturen.

De vijf meest gemaakte fouten:

 • Vergeten bepaalde inkomsten aan te geven

  Dat is een fout die je best niet maakt. De fiscus weet namelijk niet of je het al dan niet opzettelijk bent vergeten om inkomsten aan te geven. Ze zal dan een “aanslag van ambtswege” heffen. De fiscus zal jou belasten op basis van de gegevens waarover ze beschikt. Het is aan jou om te bewijzen dat je die inkomsten niet hebt genoten (dat heet “omkering van de bewijslast”). Bovendien kan je boetes krijgen van 50 euro tot 1250 euro en/of belastingverhogingen van 10 tot 200%.
   

  De WikifinTip

  Geef al je inkomsten aan en gok er niet op dat de fiscus niet alle informatie heeft.

   

 • Onjuist aantal personen ten laste of onjuiste samenstelling van het gezin

  Voor de belastingaangifte over het jaar 2016 zijn alleen de kinderen die op 1 januari 2017 deel uitmaken van je gezin fiscaal ten laste. Zelfs als jouw zoon of dochter pas eind 2016 alleen ging wonen, is hij of zij niet meer ten laste voor 2016.
   

  De WikifinTip

  Lees “Kinderen ten laste” van FOD Financiën voor meer details.

 

 • Vergissingen in de belastingvermindering voor het bouwsparen, langetermijnsparen en de woonbonus

  Het is geen verrassing dat deze posten tot veel vergissingen leiden. Het is erg ingewikkeld. Vooral de zogenaamde ‘woonbonus’ schept soms verwarring.
   

  De WikifinTip

  Lees “Fiscale voordelen bij een woningkrediet” en “Langetermijnsparen” op Wikifin.be om fouten te vermijden.

 

 • Geen beperking van de kosten voor kinderopvang

  Kinderopvang voor kinderen tot 12 jaar geeft recht op een belastingvermindering (in code 1384-71).  Je mag niet het volledige bedrag van de factuur van de crèche, het tenniskamp of het avonturenkamp inbrengen. Er geldt een maximumbedrag van 11,20 euro per dag en per kind.
   

  De WikifinTip

  Lees “Kosten voor kinderopvang aangeven van FOD Financiën voor meer details.

 

 • Fout bedrag voor giften

  Giften aan erkende goede doelen geven recht op een belastingvermindering van 45% van het geschonken bedrag. Als je bijvoorbeeld 100 euro schenkt, betaal je 45 euro minder belastingen. De gift moet minstens 40 euro per jaar en per erkend goed doel bedragen. Als je minder dan 40 euro invult in code 1394-61, dan zal de fiscus daar geen rekening mee houden.

  De Wikifintip

  Meer info over giften met belastingvoordeel, vind je op de website van de fiscus.

 

Wat als je toch een fout maakt?

Als je bv. een 0 te veel hebt geplaatst of cijfers hebt omgewisseld in je aangifte, kan je dat in principe gemakkelijk en zonder veel vormvereisten rechtzetten. Wanneer je jouw aangifte elektronisch doet, kan je in Tax-on-web één wijziging doorvoeren voor 13 juli 2017.

Na die datum voor de elektronische aangifte of wanneer je jouw papieren aangifte hebt verstuurd, kan je ook je belastingkantoor contacteren om te vragen de fout recht te zetten. Je kan daarvoor het telefoonnummer bellen dat op jouw aangifte staat vermeld, een e-mail sturen of naar jouw belastingkantoor gaan. Je hebt daarvoor trouwens 5 jaar de tijd vanaf 1 januari van het jaar waarin je de aangifte indient, dus voor de aangifte over de inkomsten 2016 heb je tot 31 december 2022.

Meer info over wat je moet doen als je je vergist hebt in jouw belastingaangifte vind je op de website van FOD Financiën.