Hoe elektronisch betalen in de winkel?

Elektronisch betalen kan je zowel met een betaalkaart als met je smartphone. We geven enkele praktische tips om dit op een veilige manier te doen.

Hoe elektronisch betalen in de winkel?

1. Met een betaalkaart

Op jouw betaalkaart kan je de logo's terugvinden van de betaalschema's waarmee jouw kaart werkt: bv. VISA, Mastercard, Maestro of Bancontact. Handelaars moeten de logo's van de betaalkaarten die ze aanvaarden zichtbaar aankondigen, bv. met een sticker op hun vitrine of op een andere plaats.

In de winkel heb je twee mogelijkheden om met je kaart te betalen:

 • Je kaart in de betaalterminal invoeren: Kijk het bedrag na op het schermpje van de terminal. Als alles correct is, bevestig je de betaling door jouw kaart in de betaalterminal te steken en jouw geheime pincode van 4 cijfers in te voeren.
 • Contactloos: Houd je betaalkaart tegen de betaalterminal en je hebt contactloos betaald. Voor bedragen tot 25 euro is er in principe geen pincode vereist. Om veiligheidsredenen is dit wel vereist voor bedragen hoger dan 25 euro. De technologie die hiervoor wordt gebruikt is NFC, Near Field Communication. Dit is een straling die op enkele centimeters data kan uitwisselen zonder internetverbinding. Als er vier radiogolfjes op je kaart en de betaalterminal zijn afgebeeld dan kan je contactloos betalen.

 

2. Met je smartphone

Indien de winkel het aanbiedt, kan je op twee verschillende manieren betalen met je smartphone: via NFC of via een QR-code.

 • Near-Field Communication (NFC)

Met een smartphone die is uitgerust met deze technologie kan je betalen zonder enig contact, net zoals bij contactloos betalen met een betaalkaart. Op smartphones met het besturingssysteem Android moet je hiervoor een betaalapp installeren zoals Samsung Pay, Android Pay, Payconiq by Bancontact of de betaalapp van je bank. Contactloos betalen met smartphones met het besturingssysteem iOS (iPhones) is momenteel enkel mogelijk via de app Apple Pay. Want Apple laat niet toe om contactloos te betalen met een andere app.

Nadat je de betaalapp hebt geïnstalleerd, link je deze aan je betaalkaart. Daarna kan je, net zoals bij contactloos betalen met je bankkaart, betalen met je smartphone door deze 1 à 2 cm van de betaalterminal te houden. Voor betalingen onder 25 euro is het in principe niet nodig om je pincode in te geven.

 • Quick response code (QR code)

Ook om deze functie te gebruiken, moet je een app op je smartphone installeren, namelijk de app van SEQR, van Bancontact of de betaalapp van je bank. Sommige banken hebben de app van Bancontact al geïntegreerd in hun eigen app. Daarna koppel je de betaalapp aan je rekening.

Betalen is vervolgens heel eenvoudig: Je scant de QR-code in de winkel, je geeft je pincode in en het is betaald! Snel daarna ontvang je een bevestiging van je betaling via je smartphone.

Elektronische betalen maakt ons het leven vaak eenvoudiger maar toch moeten we voorzichtig blijven om geen slachtoffer te worden van fraude of diefstal.

Enkele tips:

 • Hou je pincode geheim. Leer hem van buiten. Zorg er altijd voor dat niemand meekijkt als je je code intikt. Lees meer veiligheidstips op de website van Card Stop.
 • Zodra je merkt dat je je smartphone of je bankkaart verloren hebt of deze gestolen is, blokkeer onmiddellijk je betaalapp door Card Stop te bellen op 070 344 344 vanuit België en +32 70 344 344 vanuit het buitenland. Geef de diefstal aan op het politiekantoor.
 • Beveilig je smartphone met een geheime code, net zoals je je bankkaart beveiligt met een pincode.
 • Zodra de betaling uitgevoerd is, log altijd uit op je mobile banking app. Het systeem doet dat sowieso na enkele minuten, maar je doet het beter meteen zelf.
 • Check regelmatig je betalingen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Ben je niet zeker van een transactie? Contacteer altijd je bank.
 • Je bank zal je nooit vragen om 'om veiligheidsredenen' je geheime of response code op te geven. Dat is phishing, een vorm van fraude. Raadpleeg regelmatig de website safeonweb waar je ook een phishing-test kan doen.
 • Hier vind je meer tips om veilig te betalen met je kaart of op internet.