Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Aangepast op

Individueel pensioensparen: hoeveel spaar je best?

De Staat helpt je te sparen voor je pensioen door je elk jaar een mooi belastingvoordeel te geven op het bedrag dat je opzijzet via pensioensparen. Je kan ervoor opteren om je geld te storten in een pensioenspaarfonds of je kan het beleggen in een pensioenspaarverzekering van tak 21 of tak 23. Hier lees je welke de verschillen zijn tussen beide formules. Afhankelijk van het bedrag dat je spaart, bedraagt het belastingvoordeel dat je krijgt 25 % of 30 %. Hoeveel stort je dus best?

Een hand stopt een muntstuk in een spaarvarken

Je hebt twee mogelijkheden

Het gespaarde bedrag waarop je een belastingvermindering krijgt, is beperkt per jaar. In 2020 (aanslagjaar 2021) kan je kiezen tussen twee bedragen:

  • Ofwel stort je maximum 990 euro. Hierop krijg je 30 % belastingvermindering, wat neerkomt op 297 euro.
  • Ofwel stort je een bedrag tussen 990 euro en 1270 euro. Dan is de belastingvermindering die je krijgt maar 25 % of 317,15 euro.

Welk bedrag storten?

Spaar je meer dan 990 euro maar minder dan 1188 euro, dan is de belastingvermindering minder interessant dan als je maar 990 euro had gespaard. Hoe komt dat? Welnu, zodra je meer spaart dan 990 euro, wordt het fiscale voordeel verlaagd van 30 % naar 25 %.  Pas vanaf 1188 euro is het fiscaal voordeel interessanter dan wanneer je 990 euro had gespaard.

Een voorbeeld kan dit verduidelijken:

  • Stort je 990 euro, dan krijg je een belastingvermindering van 297 euro (dat is 30 % van 990 euro).
  • Stort je 1000 euro, dan krijg je maar 250 euro belastingvermindering (dat is 25 % van 1000 euro).

Maar als je 1188 euro of meer stort, bedraagt je belastingvermindering 297 euro (dat is 25 % van 1188 euro) of meer. Je fiscaal voordeel wordt dus interessanter.

Opgelet

  • Als je ervoor kiest om meer dan 990 euro te storten, moet je dat elk jaar vooraf uitdrukkelijk melden aan je bank. Doe je dat niet, dan stort je bank je het bedrag boven 990 euro automatisch terug. Je kan dus elk jaar kiezen hoeveel je wil storten, afhankelijk van je situatie op dat ogenblik.
  • Vergeet niet dat de fiscus, zodra je 60 jaar bent, 8 % belasting heft op het totale bedrag van je pensioensparen.

Wikifin-tips

  • Ga na welke pensioenspaarformule het best bij jou past: een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering van tak 21 of 23? Hou daarbij rekening met je beleggersprofiel en je eigen pensioenspaartraject: hoe oud ben je? hoeveel kan je opzijzetten voor pensioensparen?
  • Ook goed om te weten: als je eenmaal 60 jaar bent, is het nog interessanter om aan pensioensparen te doen. De belastingvermindering die je blijft genieten op je stortingen is hoger dan de 8 %-belasting die wordt aangerekend als je 60 wordt.
  • En vergeet niet om het geld voor je pensioensparen nog voor het einde van het jaar te storten om het fiscaal voordeel te genieten!