itsme®: een gebruiksvriendelijke app om digitaal je identiteit te bevestigen

itsme®: een gebruiksvriendelijke app om digitaal je identiteit te bevestigen

Je wil je belastingen indienen via Tax-on-web? Of je krijgt een mailtje dat er een bericht in je MyPension-inbox zit? Of je wil online bankieren? Snel snel …. waar is die kaartlezer nu alweer? Waar heb ik dat bakje gelegd? Want zonder die kaartlezer, kun je je online niet inloggen.

Sinds nu al twee jaar kan je gebruik maken van de itsme®-app op je smartphone. Itsme® komt van het Engels 'it’s me'. Dankzij deze toepassing heb je geen bakje of kaartlezer meer nodig om je online veilig aan te melden. Enkel je smartphone en een 5-cijferig paswoord.

Om itsme® te gebruiken, moet je eerst de app installeren op je smartphone. Om je correct te registeren, moet je je bankkaart of je Belgische identiteitskaart en PIN-code bij je hebben, samen met eenmalig (!) een kaartlezer om de registratie te voltooien. Volg de stappen en binnen enkele minuten ben je geregistreerd.

Eens geregistreerd, kan je op een groot aantal persoonlijke portalen van overheidswebsites heel snel en gemakkelijk inloggen. Denk bijvoorbeeld aan www.mypension.be (pensioen), www.MyMinfin.be (Tax-on-web en andere financiële toepassingen), www.myfamifed.be (kinderbijslag), www.mijngezondheid.belgie.be (gezondheidsportaal), … Ook bij een groot aantal banken kun je inloggen op je onlinebanking omgeving via itsme®. Daarnaast zijn er steden en gemeenten die ook al gebruik maken van itsme® om je in te loggen op hun platform om bv. documenten op te vragen bij de burgerlijke stand. Sommige ziekenfondsen gebruiken deze login-technologie ook al. Steeds meer partners sluiten zich dus aan bij itsme®, zodat de gebruikers zich snel en vlot digitaal kunnen aanmelden. De kaartlezer kan je dus meer en meer in de kast laten liggen!

itsme® volgt de Europese regelgeving voor elektronische identificatiemiddelen (eIDAS) en de Europese privacy-verordening (GDPR) waardoor je gegevens op de best mogelijke manier worden beschermd. Bovendien kan je digitale identiteit enkel gebruikt worden op je gsm, met je simkaart en je geïnstalleerde itsme®-app. Door deze combinatie is de itsme®-app sterk beveiligd.

itsme® is een Belgische primeur. Het is een gezamenlijk initiatief van bedrijven uit de privé-sector en de Belgische overheid.

Wil je meer weten over itsme®? https://www.itsme.be.