Dat hangt af van de gekozen samenlevingsformule.
Je bent getrouwd
Echtgenoten worden allebei door het huurrecht beschermd, ongeacht hun huwelijksstelsel. Ze worden dus als medehuurder beschouwd. Die regel geldt niet alleen voor huurcontracten ondertekend door getrouwde stellen. Ongeacht wanneer de huurovereenkomst werd aangegaan, als echtgenoot ben je mee aansprakelijk voor de huur. Met andere woorden: trek je samen in de woning die jouw partner al huurde vóór het huwelijk, dan word je medehuurder en geniet je dezelfde rechten. Je bent dan ook mee aansprakelijk voor het betalen van de huur: indien jouw partner niet langer de huur betaalt, kan de eigenaar je vragen de volledige huur te betalen, gewoon omdat je getrouwd bent. Dat blijft zo, ook al heb je het huurcontract niet mee ondertekend.
Overlijdt een van beide echtgenoten, dan kan de langstlevende in het huis blijven wonen.
Let op: die principes gelden enkel voor de gezinswoning. Voor handelsruimten en tweede verblijven gelden andere regels.
Je bent wettelijk samenwonend
Voor wettelijk samenwonenden gelden in het huurrecht dezelfde regels als voor getrouwde koppels. Ze worden als medehuurders beschouwd zodra ze een verklaring van wettelijke samenwoning hebben afgelegd. Ze krijgen dus dezelfde bescherming als getrouwde koppels en moeten er beiden voor zorgen dat de huur wordt betaald.
Je bent feitelijk samenwonend
Bij feitelijk samenwonenden is enkel wie het huurcontract ondertekende de huurder. Met andere woorden: hij heeft als enige de rechten die voortvloeien uit het huurcontract en de eigenaar kan enkel aan hem of haar vragen de huur te betalen. Indien diegene die het huurcontract ondertekende de huur niet betaalt, dan kan de huisbaas niet eisen dat de andere feitelijk samenwonende dat zou doen. Bij feitelijk samenwonenden kan wie het huurcontract ondertekende, eisen dat zijn partner het huis verlaat als ze uit elkaar gaan. Ook na het overlijden van wie het huurcontract ondertekende, moet zijn partner in principe de woning verlaten.
Ondertekende je allebei het huurcontract, dan gelden dezelfde regels als voor wettelijk samenwonenden en getrouwde koppels. Heel vaak is het aan te raden om samen de huurovereenkomst te tekenen. Het geeft alle partijen, zowel de huurder als verhuurder meer zekerheid. Heel vaak wordt dan zelfs gewerkt met een “hoofdelijke aansprakelijkheid”, wat betekent dat de verhuurder bij elk van de huurder een gehele bedrag kan vorderen.
Af en toe gebeurt het dat slechts één huurder tekent omdat het gemakkelijker is indien de huurders “wisselen”. Dit is vaak zo wanneer vrienden bij elkaar wonen. Hoe dan ook ligt het risico van de wanbetaling dan bij degene die tekent. Goede afspraken en eventueel een schriftelijke overeenkomst tussen de huurders onderling is zeker aan te raden.
De Wikifin-tips
- Breng steeds jouw huisbaas op de hoogte als jouw partner zich op jouw adres wil laten inschrijven.
- Woon je samen? Onderteken dan samen het huurcontract!