Jouw budget moet zo volledig mogelijk zijn. Hou enerzijds rekening met alle inkomsten van jouw gezin: lonen, intresten en dividenden uit jouw beleggingen, de huuropbrengst van een appartement dat je verhuurt, een werkloosheidsuitkering,… Noteer daarnaast alle uitgaven. Het gaat dan om de steeds terugkerende facturen (elektriciteit, water, internet, telefoon,…), de terugbetaling van leningen, de huur, de kosten voor maaltijden, hobby’s, verzekeringspremies, vakantie, brandstof, …
Ook jouw spaargeld verdient een plaats in dat budget. Met jouw spaargeld moet je immers uitzonderlijke uitgaven financieren: de herstelling aan het dak, de installatie van een alarmsysteem en zo meer. Dergelijke uitgaven liggen meestal hoger dan wat je zich met jouw maandelijks inkomen kan veroorloven.
Met een gedetailleerd budget kan je nauwgezet controleren wat er aan geld binnenkomt en buitengaat.
Op deze website vind je een handig instrument om jouw budget op te stellen.
Neem de tijd om jouw budget rustig te analyseren. Maak daar zelfs een vaste gewoonte van: één of twee uurtjes per week om samen te kijken naar de gezamenlijke uitgaven, de bijdragen van jou en jouw partner én de mogelijkheden om geld uit te sparen.
Zodra je een beeld krijgt van jouw budget voor de komende maanden, wordt duidelijk waar het meeste geld naartoe gaat. Je kan dan meteen proberen om geld te besparen door, bijvoorbeeld, de tarieven voor jouw telefoongebruik en elektriciteitsverbruik te vergelijken met wat je bij de concurrentie zou betalen. Is het, gezien de kosten op jaarbasis, een goed idee om een tweede auto te hebben? Zou een treinabonnement niet goedkoper zijn? Met dergelijke vragen kan je jouw gezinsbudget in evenwicht brengen!
Let op: samenleven is niet hetzelfde als een bedrijf leiden! Jouw budget opvolgen wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor onvoorziene uitgaven, pleziertjes tussendoor, verrassingen, cadeautjes,… Geef ieder de vrijheid om de vruchten van zijn of haar arbeid te plukken. Een budget is vooral bedoeld om de uitgaven van een koppel onder controle te houden, niet zozeer om de vrijheid van beide te beperken.
Meer tips rond budgetbeheer lees je in onze rubriek ‘budget’.
De Wikifin-tips
- Probeer in jouw budget met zoveel mogelijk elementen rekening te houden.
- Op internet vind je heel wat tools waarmee je jouw gezinsbudget kan beheren.