Individueel sparen

Je vindt je wettelijk pensioen, eventueel aangevuld met een aanvullend pensioen, toch nog onvoldoende om je een zorgeloze oude dag te bezorgen. Dan zijn er nog twee mogelijkheden: de derde en de vierde pensioenpijler.
 
De derde pijler is fiscaal erg interessant en dus al vrij populair. Onder deze pijler vallen het pensioensparen en het langetermijnsparen. Zodra je 18 jaar bent, kan je er al mee beginnen. En je kan de fiscale voordelen van pensioensparen en langetermijnsparen cumuleren! Als tegenprestatie voor het fiscale voordeel, word je wel aan het eind van de rit door de overheid voor 8% belast op het opgebouwde kapitaal. Maar ondanks die belasting van 8 % blijft het fiscaal erg voordelig om gebruik te maken van het systeem van pensioensparen!

De Wikifin-tips

 • Let op met de kosten die worden afgetrokken van de bedragen die je stort voor je pensioensparen. Laat je grondig inlichten.
 • Meestal kan je zelf kiezen welk bedrag je jaarlijks wenst te sparen. Maar je moet wel minstens 10 jaar lang sparen om in aanmerking te kunnen komen voor de fiscale voordelen van pensioensparen of langetermijnsparen.
 • Het is niet raadzaam om je pensioenspaargeld vóór je 60ste verjaardag op te nemen. Doe je dat toch, dan zal je een forse bijkomende belasting moeten betalen op het opgevraagde bedrag (doorgaans 33 %).
 1. Wil je in aanmerking komen voor fiscale voordelen, dan heb je twee opties:

  • pensioensparen tot jouw 65ste
   • onder de vorm van een pensioenspaarverzekering (die je afsluit bij een verzekeringsmaatschappij) óf
   • onder de vorm van een pensioenspaarfonds (aangeboden door banken)
  • langetermijnsparen, voornamelijk onder de vorm van een tak 21 of 23-levensverzekering. Ook na jouw 65ste kan je aan langetermijnsparen blijven doen en van de daarbij horende fiscale voordelen genieten.
    

  Meer informatie over individuele spaarformules vind je in onze rubriek pensioensparen.

 2. Voor de inkomstenjaren 2020 tot 2023 moet de indexering van een aantal fiscale uitgaven nog worden bepaald in het kader van de programmawet Begrotingsopmaak 2021. De bedragen voor inkomstenjaar 2020 zullen vermoedelijk lager zijn dan vermeld op deze pagina. Deze pagina wordt aangepast wanneerde programmawet gestemd is.

  Meer info: https://financien.belgium.be/nl/programmawet

  • In het kader van pensioensparen:
   Je moet het bedrag van jouw pensioensparen aangeven op jouw belastingformulier. Zo heb je recht op een belastingvermindering van 25 % of 30 %.

  Meer informatie over de fiscaliteit van pensioensparen.

  • In het kader van langetermijnsparen:

   Het bedrag van jouw langetermijnsparen past in dezelfde ‘fiscale korf’ als de hypothecaire lening. Voor 2020 ligt het maximumbedrag van die volledige korf op 2.390 euro. Het geeft je recht op een belastingvermindering van 30 %.

   Voor het langetermijnsparen krijg je geen fiscale voordelen op het maximumbedrag als je daarnaast een hypothecaire lening afsloot of je een schuldsaldoverzekering nam voor die lening.
   Op jouw premies voor langetermijnsparen kan je een fiscaal voordeel krijgen zolang jouw contract loopt, zelfs na jouw 65ste. En dat is niet het geval bij pensioensparen.
 3. Als tegengewicht voor het fiscaal voordeel op de gestorte premies int de Staat een belasting van 8 % op het opgebouwde kapitaal.

  Meer informatie over de fiscaliteit van pensioensparen.

 4. De ‘vierde pijler’ verwijst naar alle individuele spaarformules zonder fiscale voordelen: spaarrekeningen en termijnrekeningen, staatsbons, beleggingen in aandelen of in obligaties en in beleggingsfondsen.

  Een eigen woning is een ander belangrijk element in die vierde pijler.