Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

De Week van het Geld van 18 tot 24 maart! Meer dan 125 000 leerlingen doen mee. 

Ontdek hier alle activiteiten! 

parents-sofa-children-playing.jpg
Aangepast op

Welke mogelijkheden heb je om in het buitenland te studeren?

Op deze pagina
Vier jongeren met hun schriften nemen een selfie in een straat in het buitenland

Er bestaan heel wat mogelijkheden om in het buitenland te studeren. Zo ken je ongetwijfeld het Erasmusprogramma dat je de kans geeft om een semester of langer aan een buitenlandse universiteit (binnen of buiten Europa) te studeren. Toch liggen er ook andere kansen voor je open.
Een compleet overzicht vind je op de website van de Europese commissie dat de verschillende studieprogramma’s in Europa opsomt. Of surf eens naar de site Youreurope.

Ook op de websites van universiteiten en hogescholen lees je veel informatie over internationale uitwisselingsprogramma’s: de toelatingsvoorwaarden, de inschrijvingsprocedure en dergelijke. Vind je niet wat je zoekt? Neem dan contact op met de dienst internationalisering van je onderwijsinstelling.

Ter voorbereiding

Ter voorbereiding kan je eerst een taalstage doen. Zodra je je diploma middelbaar onderwijs op zak hebt, kan je bijvoorbeeld een tijdlang in een ander land verblijven om er je kennis van de taal in de praktijk bij te schaven. Je kan er ook het laatste jaar van je middelbare studies overdoen. Meteen dé kans om je in een andere cultuur te laten onderdompelen en na te denken over de richting die je voor je hogere studies wil.

Heel wat organisaties richten taalkampen en uitwisselingsprogramma’s in. Naargelang de duur van je verblijf, de gekozen formule en de instelling kunnen de prijzen aanzienlijk variëren. Bij sommige instanties kan je eventueel een beurs aanvragen om je verblijf te financieren.

Evenwaardige diploma’s

Het decreet van Bologna harmoniseerde de diploma’s binnen de Europese Unie. Toch raden we je aan de equivalentie van het diploma dat je in het buitenland wil halen te checken vóór je een keuze maakt.

Meer informatie over de equivalentie van diploma’s.

Wil je in het buitenland gaan werken nadat je in België een diploma hebt behaald? In sommige gevallen moet je je diploma eerst voor het buitenland laten valideren.

Wikifin-tip

Check de waarde van het buitenlandse diploma dat je wil behalen voor de start van je opleiding.