Dat hangt af van uw situatie.
Indien u feitelijk gescheiden bent
Gehuwden of wettelijk samenwonenden moeten de inkomsten van het jaar waarin ze feitelijk scheiden, samen aangeven. Ging u in 2016 uit elkaar, dan moet u in juni 2017 een gezamenlijke aangifte invullen voor de inkomsten van 2016.
Toch aanvaardt de belastingadministratie dat u elk een belastingbrief invult. Ze verzamelt zelf de informatie uit beide aangiftes en zal u en uw partner belasten op basis van die gegroepeerde gegevens.
Voor de inkomsten van de jaren daarna vult u elk een eigen aangifte in.
Indien gescheiden bent
Voor de inkomsten van het jaar waarin uw scheiding in het register van de Burgerlijke Stand werd ingeschreven, wordt u als alleenstaanden beschouwd. U vult dus uw eigen belastingaangifte in.
Werd uw scheiding in mei 2016 ingeschreven, dan vult u in juni 2017 een belastingaangifte voor een alleenstaande in voor uw inkomsten 2016.
Indien er een einde aan de wettelijke samenwoning komt
Op fiscaal vlak worden wettelijk samenwonenden op dezelfde manier behandeld als gehuwden.
Wat gebeurt er als u als wettelijk samenwonenden definitief uit elkaar gaat?
Heel eenvoudig: voor het jaar waarin u aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw gemeente op papier hebt verklaard dat u niet meer samenwoont, wordt u al als alleenstaanden beschouwd. U vult dus geen gemeenschappelijke aangifte meer in, maar ieder een eigen aangifte.
Stel dat u in maart 2016 hebt verklaard dat u niet meer samenwoont:
- in juni 2016, toen u al niet meer wettelijk samenwoonde, vulde u een gezamenlijke belastingaangifte in voor de inkomsten 2015.
- in juni 2017 vult u een belastingaangifte voor alleenstaanden in voor de inkomsten 2016. In 2016 kwam er immers een einde aan de wettelijke samenwoning.