Je voelt dat de tijd rijp is om je vleugels uit te slaan en het ouderlijke huis te verlaten. Je bent klaar om op eigen benen te staan. Op zoek gaan naar een eigen woning is een belangrijke stap in het leven. Om te proeven van het leven buiten de vertrouwde cocon, kies je er waarschijnlijk voor om in een eerste fase iets te huren.
 
Is het wat je ervan verwacht had? Uitstekend! Dan komt de volgende vraag: ofwel blijf je een appartement of een huis huren, ofwel koop je een eigen woning. Als je persoonlijke situatie dit toelaat, is een eigen woning kopen vaak interessanter. Je bouwt je vermogen verder op. In vergelijking met een aantal buurlanden blijven de Belgische woningen betaalbaar, hoewel de prijzen sterk kunnen verschillen van plaats tot plaats.
 
Je hebt de knoop doorgehakt: je wordt eigenaar. Ga je bouwen of renoveren? Vergis je niet: renoveren is niet altijd eenvoudiger en goedkoper. 
Ben je er zeker van dat je in België wil blijven? Zou het gras misschien niet groener zijn in het buitenland? Als al die vragen eenmaal zijn uitgeklaard, ben je klaar om te verhuizen.