Met de fiets naar het werk: wat kost het en wat levert het op?

Fietsen naar het werk biedt heel wat voordelen, zowel voor je gezondheid als voor de mobiliteit. Fietsen maakt je ’s ochtends wakker en ontspant je ’s avonds. Maar hoe zit het met het financiële plaatje van fietsen naar het werk?

Wat brengt het op?

 • De werkgever kan een fietsvergoeding geven voor de per fiets afgelegde kilometers. Het is je werkgever die hierover zelf beslist. Informeer je dus zeker bij je werkgever als je overweegt van en naar het werk te fietsen. Een fietsvergoeding is vooral fiscaal voordelig: je werkgever mag een fietsvergoeding geven die tot 0,23 euro per kilometer fiscaal vrijgesteld is. Dit betekent dat die vergoeding voor de werknemer niet belast is en voor de werkgever 100% als kost aftrekbaar is, zonder dat er sociale lasten aan verbonden zijn. Belangrijk is dat deze regeling ook geldt voor elektrische fietsen, waardoor langere afstanden binnen het bereik komen van iedereen. Eind 2017 maakte de wet de vrijgestelde fietsvergoeding ook van toepassing op speed pedelecs, dat zijn elektrische fietsen die tot 45 km/uur halen en die voor de verkeerswetgeving als motorrijtuigen gelden.
  Meer informatie over de fiscaliteit van fietsen naar het werk vind je hier.
 • Wanneer je als werknemer of ambtenaar je werkelijke kosten bewijst, zijn de gefietste kilometers ook als kost in te brengen, en wel aan 0,23 euro per kilometer (tegenover 0,15 euro voor andere vervoersmiddelen).
  Voor meer informatie over het inbrengen van werkelijke kosten in je belastingaangifte, kan je hier terecht.

Wat moet je nog weten?

 • De fiscale vrijstelling voor de fietsvergoeding geldt ook als je maar een gedeelte van je traject per fiets aflegt (en de rest met het openbaar vervoer of met de wagen). Je kan fiscaal voordelig fietsen zelfs combineren met een bedrijfswagen. Je werkgever moet dat dan wel toelaten natuurlijk.
 • Sommige werkgevers verbinden een voorwaarde aan een fietsvergoeding, zoals een minimum aantal fietsverplaatsingen per jaar. Je kan je verplaatsingen manueel bijhouden, maar je kan ook gebruik maken van de elektronische fietskalender op www.biketowork.be. Deze website bevat trouwens alle nodige informatie over fietsen naar het werk.
 • Om werkgever nog een extra duwtje in de rug te geven, heeft de overheid alle investeringen in fietsen naar het werk 120% aftrekbaar gemaakt: de aankoop van bedrijfsfietsen, installatie van fietsenstallingen, kleedruimtes, douches, … kunnen dus voor meer dan hun werkelijke kost in de boeken worden genomen.
 • Ook zelfstandigen kunnen de aankoop van hun fiets tot 120% recupereren. Zelfstandigen informeren zich best eerst bij hun boekhouder.

Wat kost het?

Je steekt zoveel als je zelf wil in fietsen naar het werk, dus de kosten variëren van bijna niets tot een forse investering als je een topkwaliteit fiets, fietskledij en andere accessoires koopt. De belangrijkste kosten van fietsen zijn de volgende:

 • De fiets zelf: je kan je oude fiets van stal halen of een nieuwe kopen, de fietsvergoeding hangt nooit af van de fiets waarmee je naar het werk komt. Ook voor elektrische fietsen is er geen onderscheid: voor een degelijke betaal je al snel 2.500 tot 3.000 euro, voor een speed pedelec kan dit oplopen tot 5.000 euro of meer. Je werkgever kan je ook een bedrijfsfiets ter beschikking stellen, zonder dat dit een impact heeft op de fiscale behandeling van de fietsvergoeding.
 • Fietsverzekeringen: zoals bij elke verzekering, zijn er hier ook twee soorten: verzekeringen voor de eigen schade en verzekeringen voor de schade die je aan derden toebrengt terwijl je fietst (aansprakelijkheidsverzekering).
 • De aansprakelijkheid van fietsers is gedekt door een verzekering BA Familiale. Dat is ook zo voor elektrische fietsen, met uitzondering van elektrische fietsen die rijden zonder dat je hoeft te trappen. Voor deze soort elektrische fietsen ben je verplicht een BA Motorrijtuigen te nemen, een kost van zowat 100 euro per jaar.
 • Fietsverzekeringen voor eigen schade worden steeds populairder, en variëren van een bijstandsverzekering (pechverhelping) tot een volledige omniumverzekering, waarbij je fiets ook verzekerd is tegen diefstal. We hebben hier eerder al een bijdrage aan gewijd.
 • Fietsaccessoires zoals een degelijk slot, waterdichte en ademende fietskledij, goede verlichting, ... kunnen een hele hap uit het budget nemen. En tenslotte kan ook het herstellen van je fiets soms een dure aangelegenheid worden, tenzij je natuurlijk slim gebruik kan maken van bijv. een fietspunt bij een station van de NMBS.