Smishing, fraude via sms

Smishing, of sms-phishing, is een vorm van phishing die steeds vaker voorkomt. Fraudeurs proberen via een sms of een WhatsApp-bericht je pincode of codes van je bankkaartlezer te ontfutselen. De fraudeurs doen alsof ze werken voor je bank of een officiële instelling en proberen zo je vertrouwen te winnen.

In het sms’je of WhatsApp-berichtje staat een link naar een valse website van je bank. Die webpagina wordt door de fraudeurs aangemaakt en lijkt sterk op de echte website van je bank. Wie probeert in te loggen op die valse website, geeft zonder het te beseffen z’n persoonlijke gegevens door aan de fraudeurs. En vervolgens kunnen zij met het geld op je rekening gaan lopen.

Hoe smishing en andere vormen van phishing voorkomen?

Smishing

Enkele tips om zelf geen slachtoffer te worden:

  • Een bank zal nooit je bankcode of codes van je bankkaartlezer opvragen. Geef ze dus ook nooit via telefoon, e-mail, een online invulformulier of sms door!
  • Stuur je bankkaart nooit op met de post als je dat gevraagd wordt.
  • Banken versturen enkel e-mails vanuit hun officieel e-mailadres. Wees dus zeer alert als je een e-mail over je geldzaken ontvangt van een vreemde afzender. De oplichters kunnen ervoor zorgen dat de naam van je bank in je inbox verschijnt. Je kan het e-mail adres van waaruit de e-mail werd verzonden zien door met je muis over de de naam van de afzender te gaan. Als je dan nog twijfelt, kan je altijd eens naar je bank bellen om te controleren of ze je effectief iets gemaild hebben.
  • Vaak is de toon van phishing-berichten dreigend: “als je dit niet binnen de 24 uur doet, zal je bankkaart geblokkeerd worden”; of “als je niet eerst de gegevens registreert, moet je een boete betalen van 50 euro”. Een echte bank zendt dat soort ultimatum niet.

Toch slachtoffer?

Ben je toch slachtoffer of heb je vermoedens, contacteer dan zo snel mogelijk je bank en Card Stop via 070 344 344 en vraag om je rekening en bankkaart te controleren. Je zal ook klacht moeten indienen bij de politie.

Op de website van Safe Internet Banking vind je nog meer info over hoe veilig te internetbankieren en de meest recente fraudetechnieken.