Welke bescherming geniet u als kredietnemer?

Wel of niet een lening aangaan? En welke lening dan best kiezen? Het zijn geen simpele vragen. In de eerste plaats bent u zelf verantwoordelijk voor de verplichtingen die u op zich neemt. Denk dus goed na vóór u een lening aangaat. Heeft u hetgeen waar u voor leent wel echt nodig? Kan u niet aan het nodige geld geraken door ervoor te sparen? Wat zijn de gevolgen voor de mensen rondom u als u een lening aangaat?

U bent toch overtuigd van de noodzaak van een lening? Dan moet de kredietgever zich houden aan enkele regels die u beschermen. Zo moet hij u correct en transparant informeren en een lening voorstellen die bij u past.

De kredietgever verzamelt informatie

Kredietgevers zijn verplicht om na te gaan of u de lening wel kan terugbetalen. Ze zullen u een reeks vragen stellen om uw financiële situatie te kunnen inschatten (bv. over uw inkomsten en uitgaven). Daarnaast moet de kredietgever nakijken bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren  of u andere leningen lopen heeft, maar ook of u in het verleden uw leningen normaal heeft terugbetaald.

Advies in uw voordeel

Uw kredietgever moet aftoetsen of de gevraagde lening wel geschikt is voor wat u met het geld wil doen. Hij zal u adviseren welk bedrag en welk soort lening het best past bij het doel van het krediet en uw financiële situatie.

Gedetailleerde informatie en kredietovereenkomst

Voor elke lening moet de kredietgever gratis een infofiche ter beschikking stellen, met daarin alle nodige vermeldingen om verschillende leningen te kunnen vergelijken (bv. het jaarlijks kostenpercentage, een voorbeeld, de voorwaarden). Eenmaal u voor een bepaalde lening gekozen hebt, moet de kredietgever een kredietovereenkomst  opstellen. Lees die grondig na vóór u tekent.

Reclame en prospectie voor leningen

Kredietgevers mogen consumenten in geen geval leningen opdringen. Daarom moet de reclame voor leningen aan strenge wettelijke voorwaarden voldoen. Kredietgevers mogen bv. niet benadrukken dat een lening gemakkelijk, snel of gratis is. Om dezelfde reden is het leuren met leningen aan huis of op uw werk verboden. Een kredietgever mag enkel een kredietvoorstel naar u thuis sturen als u dat zelf uitdrukkelijk hebt gevraagd.

14 dagen bedenktijd

Als u getekend heeft, dan heeft u nog altijd 14 dagen de tijd om terug te keren op uw stappen. Om de lening te annuleren, stuurt u een aangetekende brief naar uw kredietgever. U betaalt dan de geleende som terug, samen met de intresten berekend voor de korte periode dat u het geld in uw bezit had.

De Wikifintips

  • U mag nooit onder druk gezet worden om een lening af te sluiten. Neem de tijd om de voor- en nadelen te overwegen.
  • Vergelijk de infofiches van verschillende kredietgevers vóór u beslist. Stel alle nodige vragen.
  • Bij een aankoop op afbetaling moet u pas beginnen betalen van zodra u de gekochte goederen of diensten ontvangt. Dus in de praktijk van zodra u een ontvangstbon ondertekent.