Welke bescherming geniet je als kredietnemer?

Wel of niet een lening aangaan? En welke lening dan best kiezen? Het zijn geen simpele vragen. In de eerste plaats ben je zelf verantwoordelijk voor de verplichtingen die je op je neemt. Denk dus goed na vóór je een lening aangaat. Heb je hetgeen waar je voor leent wel echt nodig? Kan je niet aan het nodige geld geraken door ervoor te sparen? Wat zijn de gevolgen voor de mensen rondom je als je een lening aangaat?

Je bent toch overtuigd van de noodzaak van een lening? Dan moet de kredietgever zich houden aan enkele regels die je beschermen. Zo moet hij je correct en transparant informeren en een lening voorstellen die bij jou past.

De kredietgever verzamelt informatie

Kredietgevers zijn verplicht om na te gaan of je de lening wel kan terugbetalen. Ze zullen je een reeks vragen stellen om jouw financiële situatie te kunnen inschatten (bv. over jouw inkomsten en uitgaven). Daarnaast moet de kredietgever nakijken bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren of je andere leningen lopend hebt, maar ook of je in het verleden jouw leningen normaal hebt terugbetaald.

Advies in jouw voordeel

Jouw kredietgever moet aftoetsen of de gevraagde lening wel geschikt is voor wat je met het geld wil doen. Hij zal je adviseren welk bedrag en welk soort lening het best past bij het doel van het krediet en jouw financiële situatie.

Gedetailleerde informatie en kredietovereenkomst

Voor elke lening moet de kredietgever gratis een infofiche ter beschikking stellen, met daarin alle nodige vermeldingen om verschillende leningen te kunnen vergelijken (bv. het jaarlijks kostenpercentage, een voorbeeld, de voorwaarden). Eenmaal je voor een bepaalde lening gekozen hebt, moet de kredietgever een kredietovereenkomst opstellen. Lees die grondig na vóór je tekent.

Reclame en prospectie voor leningen

Kredietgevers mogen consumenten in geen geval leningen opdringen. Daarom moet de reclame voor leningen aan strenge wettelijke voorwaarden voldoen. Kredietgevers mogen bv. niet benadrukken dat een lening gemakkelijk, snel of gratis is. Om dezelfde reden is het leuren met leningen aan huis of op jouw werk verboden. Een kredietgever mag enkel een kredietvoorstel naar je thuis sturen als je dat zelf uitdrukkelijk hebt gevraagd.

14 dagen bedenktijd

Als je getekend hebt, dan heb je nog altijd 14 dagen de tijd om terug te keren op jouw stappen. Om de lening te annuleren, stuur je een aangetekende brief naar jouw kredietgever. Je betaalt dan de geleende som terug, samen met de intresten berekend voor de korte periode dat je het geld in jouw bezit had.

De Wikifin-tips

  • Je mag nooit onder druk gezet worden om een lening af te sluiten. Neem de tijd om de voor- en nadelen te overwegen.
  • Vergelijk de infofiches van verschillende kredietgevers vóór je beslist. Stel alle nodige vragen.
  • Bij een aankoop op afbetaling moet je pas beginnen betalen van zodra je de gekochte goederen of diensten ontvangt. Dus in de praktijk van zodra je een ontvangstbon ondertekent.