Schuldsaldoverzekeringen bij een consumentenkrediet

De meeste mensen kennen een schuldsaldoverzekering bij een woningkrediet: wanneer je sterft, betaalt die verzekering geheel of gedeeltelijk het gedeelte van de woningkrediet dat nog niet is afbetaald. De schuldsaldoverzekering bestaat ook voor consumentenkredieten. Dat zijn leningen die je aangaat om bijvoorbeeld een auto, een koelkast, een televisie of een laptop te kopen. Wanneer je sterft, betaalt zo’n verzekering volledig of gedeeltelijk het gedeelte van de lening terug dat je nog niet hebt afbetaald. Het nut van zo’n schuldsaldoverzekering bij een woningkrediet is duidelijk: je beschermt je gezin tegen een ernstig risico want je leent een groot bedrag, voor een lange periode. Bij een consumentenkrediet daarentegen verzeker je meestal een klein bedrag voor een relatief korte periode. Het voordeel van zo’n verzekering is dan ook veel minder duidelijk. Uit eerste vaststellingen van een onderzoek van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, de FSMA, die de activiteiten van verzekeraars controleert, blijkt bovendien dat deze verzekeringen duur zijn voor de geboden dekking.

Ken je rechten!

  • Niemand kan je verplichten om een schuldsaldoverzekering aan te gaan wanneer je leent om een auto of een televisie te kopen: als de verkoper zegt dat je geen lening krijgt zonder een verzekering aan te gaan, dan kan die in overtreding zijn met de wet. Bepaalde van deze praktijken kunnen immers een verboden koppelverkoop zijn.
  • Niemand mag je verplichten om een schuldsaldoverzekering af te sluiten bij een aangeduide verzekeraar. Als je zo’n verzekering wil afsluiten, dan mag je vrij je verzekeraar kiezen. Wees waakzaam: het tarief voor je lening durft te wijzigen als je een schuldsaldoverzekering elders afsluit dan bij je kredietverstrekker. 
  • Men kan je ook een voordeliger (dan het volle of geafficheerde) tarief op je lening aanbieden op voorwaarde dat je een schuldsaldoverzekering afsluit. Dan heb je het recht om het jaarlijks kostenpercentage (JKP) van de lening met en zonder schuldsaldoverzekering te vragen en die te vergelijken. In bepaalde gevallen zal het voordeliger zijn om de lening af te sluiten zonder verzekering en het volle tarief te betalen. We gaven het hierboven al aan: zo’n verzekeringen zijn vaak duur.
     

De Wikifin-tips:

  • Je bent niet verplicht om een schuldsaldoverzekering aan te gaan als je geld leent om bijvoorbeeld een wasmachine te kopen. Denk dus goed na vóór je dit tekent. Je kan zo’n verzekering eventueel toch overwegen als je een groot bedrag leent en als je bezorgd bent dat je familie in financiële problemen zou komen wanneer je zou sterven.
  • Als je beslist om toch een dergelijke verzekering af te sluiten, loont het - zoals vaak het geval is - de moeite om goed na te gaan welke risico’s gedekt en uitgesloten zijn en de totale kost van de verzekering ernaast te leggen. Het is ook aangewezen verschillende verzekeringen onderling te vergelijken.