Waar kan u terecht voor een lening?

De meest voor de hand liggende kredietgever is uw bank. Daarnaast zijn er veel andere kredietgevers en kredietbemiddelaars die leningen verkopen:

  • kredietagenten: ze verkopen leningen van slechts één kredietgever;
  • kredietmakelaars: ze zijn onafhankelijk en ze verkopen leningen van verschillende kredietgevers;
  • uw handelaar: in sommige winkels of autogarages kan u bv. auto’s, meubels, elektronica aanschaffen via een verkoop op afbetaling. In zo’n geval spreken we van een agent in een nevenfunctie, die als kredietbemiddelaar in consumentenkrediet optreedt voor een of meerdere kredietgevers.

Veel kredietgevers en kredietbemiddelaars verkopen ook leningen via het internet. Maar voor het afsluiten van een lening gaat u best persoonlijk langs bij de kredietgever of kredietbemiddelaar van uw keuze.

De wet beschermt u

De kredietgevers moeten correct omgaan met reclame en moeten u duidelijke informatie verstrekken over de leningen. De kredietgever is ook verplicht om uit te zoeken hoeveel u per maand kan terugbetalen. Dit gebeurt op basis van de informatie die u hem geeft en op basis van de raadpleging van verschillende databestanden, zoals de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. De kredietbemiddelaar moet zoeken naar het type krediet dat het beste past bij uw familiale en financiële situatie.

Na het tekenen van een kredietovereenkomst, heeft u 14 dagen bedenktijd om nog af te zien van uw lening. Om af te zien van het krediet, moet je een aangetekende brief naar de kredietverstrekker sturen. Hebt u het bedrag van uw lening ondertussen al ontvangen? Dan moet u dat in één keer terugbetalen, plus de kosten en intresten voor de periode dat u de lening hebt gehad.

Voor iedere lening bepaalt de wet maximale jaarlijkse kostenpercentages  en een maximumduur. De voorstellen van de kredietgevers moeten die wettelijke beperkingen respecteren. Vergelijk de jaarlijkse kostenpercentages en de andere voorwaarden van verschillende kredietvoorstellen en onderhandel waar mogelijk. Zo kan u wellicht wat geld besparen.

De Wikifintips

  • Leen enkel van erkende kredietgevers of ingeschreven kredietbemiddelaars. U vindt een lijst hiervan terug op de website van de FSMA.
  • Vergelijk altijd de voorstellen van verschillende kredietgevers, vooraleer u een kredietovereenkomst ondertekent.
  • Wist u dat huis-aan-huisverkoop van leningen (thuis of op uw werk) verboden is? Alleen op uw schriftelijke vraag mag een kredietgever leningen aanbieden bij uw thuis.
  • Lees altijd goed de details na van een kredietvoorstel. Hoeveel zal de lening u in totaal kosten? Hoeveel moet u per maand aflossen? Welke waarborgen vraagt de kredietgever?
  • De kredietovereenkomst voor een lening op afbetaling moet volgende zin bevatten: 'gelezen en goedgekeurd voor ... euro terug te betalen'. Zo weet u steeds hoeveel u in totaal moet terugbetalen.
  • De kredietovereenkomst voor een kredietopening moet volgende zin bevatten: 'gelezen en goedgekeurd voor ... euro op krediet'. Zo weet u steeds hoeveel u maximaal 'onder nul kan gaan'.