Waar kan je terecht voor een lening?

De meest voor de hand liggende kredietgever is jouw bank. Daarnaast zijn er veel andere kredietgevers en kredietbemiddelaars die leningen verkopen:

  • kredietagenten: ze verkopen leningen van slechts één kredietgever;
  • kredietmakelaars: ze zijn onafhankelijk en ze verkopen leningen van verschillende kredietgevers;
  • jouw handelaar: in sommige winkels of autogarages kan je bv. auto’s, meubels, elektronica aanschaffen via een verkoop op afbetaling. In zo’n geval spreken we van een agent in een nevenfunctie, die als kredietbemiddelaar in consumentenkrediet optreedt voor een of meerdere kredietgevers.

Veel kredietgevers en kredietbemiddelaars verkopen ook leningen via het internet. Maar voor het afsluiten van een lening ga je best persoonlijk langs bij de kredietgever of kredietbemiddelaar van jouw keuze.

De wet beschermt je

De kredietgevers moeten correct omgaan met reclame en moeten je duidelijke informatie verstrekken over de leningen. De kredietgever is ook verplicht om uit te zoeken hoeveel je per maand kan terugbetalen. Dit gebeurt op basis van de informatie die je hem geeft en op basis van de raadpleging van verschillende databestanden, zoals de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. De kredietbemiddelaar moet zoeken naar het type krediet dat het beste past bij jouw familiale en financiële situatie.

Na het tekenen van een kredietovereenkomst, heb je 14 dagen bedenktijd om nog af te zien van jouw lening. Om af te zien van het krediet, moet je een aangetekende brief naar de kredietverstrekker sturen. Heb je het bedrag van jouw lening ondertussen al ontvangen? Dan moet je dat in één keer terugbetalen, plus de kosten en intresten voor de periode dat je de lening hebt gehad.

Voor iedere lening bepaalt de wet maximale jaarlijkse kostenpercentages en een maximumduur. De voorstellen van de kredietgevers moeten die wettelijke beperkingen respecteren. Vergelijk de jaarlijkse kostenpercentages en de andere voorwaarden van verschillende kredietvoorstellen en onderhandel waar mogelijk. Zo kan je wellicht wat geld besparen.

De Wikifin-tips

  • Leen enkel van erkende kredietgevers of ingeschreven kredietbemiddelaars. Je vindt een lijst hiervan terug op de website van de FSMA.
  • Vergelijk altijd de voorstellen van verschillende kredietgevers, vooraleer je een kredietovereenkomst ondertekent.
  • Wist je dat huis-aan-huisverkoop van leningen (thuis of op jouw werk) verboden is? Alleen op jouw schriftelijke vraag mag een kredietgever leningen aanbieden bij jouw thuis.
  • Lees altijd goed de details na van een kredietvoorstel. Hoeveel zal de lening je in totaal kosten? Hoeveel moet je per maand aflossen? Welke waarborgen vraagt de kredietgever?
  • De kredietovereenkomst voor een lening op afbetaling moet volgende zin bevatten: 'gelezen en goedgekeurd voor ... euro terug te betalen'. Zo weet je steeds hoeveel je in totaal moet terugbetalen.
  • De kredietovereenkomst voor een kredietopening moet volgende zin bevatten: 'gelezen en goedgekeurd voor ... euro op krediet'. Zo weet je steeds hoeveel je maximaal 'onder nul kan gaan'.