Bouwen en renoveren

U overweegt een eigen huis te bouwen. U wil ingrijpende werken uitvoeren vóór u in uw huis of appartement gaat wonen. Kan u al beginnen afbetalen terwijl u nog niet in uw woning woont? Met een kredietopening moet u enkel de intresten terugbetalen op het door uw kredietverstrekker al betaalde krediet.

Het principe

De kredietopening volgt de evolutie van uw werken: de kredietverstrekker geeft u de nodige bedragen wanneer u ze nodig heeft. Daarmee betaalt u de factuur van uw aannemer, de onkostennota van de verwarmingsinstallateur, de aankoop van bouwmaterialen en keukenmeubilair,… De intresten worden berekend op de al gegeven bedragen.

Uw voordelen

U moet naast de huur van uw huidige woning geen hypothecair krediet afbetalen terwijl u nog niet in uw nieuwe huis woont. In de praktijk betaalt u enkel intresten op het kapitaal dat u gebruikt. U begint het kapitaal pas terug te betalen als dat volledig ter beschikking is gesteld. Uw kredietverstrekker bouwt meestal een tijdlimiet (doorgaans 12 maanden) in. Zelfs al heeft u daarna niet het hele kapitaal gebruikt, dan moet u toch volledige aflossingen beginnen betalen (intresten + kapitaal).

Een kredietopening kan door verschillende mensen worden aangevraagd. U kan ze bv. samen met uw partner krijgen.

Een kredietopening kan door een hypotheek worden gewaarborgd.

De Wikifintips

  • Heeft u voor de werken een stedenbouwkundige vergunning nodig? Zorg ervoor dat u die bij uw kredietaanvraag kan voorleggen aan de kredietverstrekker.
  • Krijgt u samen met iemand anders een kredietopening, informeer dan bij uw kredietverstrekker of notaris hoe u uw risico’s kan beperken.