Bouwen en renoveren

Je overweegt een eigen huis te bouwen. Je wil ingrijpende werken uitvoeren vóór je in jouw huis of appartement gaat wonen. Kan je al beginnen afbetalen terwijl je nog niet in jouw woning woont? Met een kredietopening moet je enkel de intresten terugbetalen op het door jouw kredietverstrekker al betaalde krediet.

Het principe

De kredietopening volgt de evolutie van jouw werken: de kredietverstrekker geeft je de nodige bedragen wanneer je ze nodig hebt. Daarmee betaal je de factuur van jouw aannemer, de onkostennota van de verwarmingsinstallateur, de aankoop van bouwmaterialen en keukenmeubilair, … De intresten worden berekend op de al gegeven bedragen.

Jouw voordelen

Je moet naast de huur van jouw huidige woning geen hypothecair krediet afbetalen terwijl je nog niet in jouw nieuwe huis woont. In de praktijk betaal je enkel intresten op het kapitaal dat je gebruikt. Je begint het kapitaal pas terug te betalen als dat volledig ter beschikking is gesteld. Jouw kredietverstrekker bouwt meestal een tijdlimiet (doorgaans 12 maanden) in. Zelfs al heb je daarna niet het hele kapitaal gebruikt, dan moet je toch volledige aflossingen beginnen betalen (intresten + kapitaal).

Een kredietopening kan door verschillende mensen worden aangevraagd. Je kan ze bv. samen met jouw partner krijgen.

Een kredietopening kan door een hypotheek worden gewaarborgd.

De Wikifin-tips

  • Heb je voor de werken een stedenbouwkundige vergunning nodig? Zorg ervoor dat je die bij jouw kredietaanvraag kan voorleggen aan de kredietverstrekker.
  • Krijg je samen met iemand anders een kredietopening, informeer dan bij jouw kredietverstrekker of notaris hoe je jouw risico’s kan beperken.