Hoeveel geld kan je lenen?

Vóór je een hypothecair krediet krijgt, wil en moet de kredietverstrekker uiteraard zeker weten dat je het geleende bedrag kan terugbetalen. Verschillende elementen spelen daarbij een rol: jouw maandinkomen, de waarde van de grond of woning die je wil aankopen en het type krediet dat je wil afsluiten .

Leg jezelf een limiet op

De bedragen die je maandelijks voor jouw hypothecair krediet terugbetaalt, liggen gebruikelijk niet hoger dan 1/3de van jouw inkomen. Als je maandelijks 3.000 euro netto verdient, zal jouw terugbetalingslimiet dus rond 1.000 euro per maand schommelen. Deze limiet kan natuurlijk variëren in functie van jouw inkomen, jouw familiale lasten, de waarborgen,…

Gebruik een budgetmeter om te weten hoeveel geld je hebt om jouw hypothecair krediet terug te betalen.

Criteria van de kredietverstrekker

Jouw inkomen bepaalt natuurlijk mee het bedrag dat de kredietverstrekker wil financieren. Daarnaast hanteert hij nog andere criteria :   

  • het deel van de aankoop dat je met eigen spaargeld financiert;
  • de geschatte waarde van de woning of de grond die je wil kopen, bouwen of renoveren;
  • de waarborgen die je kan geven.

Een voorbeeld

Je vindt het huis van jouw dromen. De verkoopprijs is 250.000 euro.

Na analyse van jouw dossier – maar vóór schatting  – besluit de kredietverstrekker je een hypothecaire lening voor 80 % van de waarde van het huis te geven: 80 % van 250.000 euro = 200.000 euro.

Je moet zelf dus nog 50.000 euro op tafel leggen én draagt uiteraard ook de kosten verbonden aan de aankoop van het pand. Heb je dat bedrag? Kan je de bijkomende kosten betalen? Dan kom je weer een stapje dichterbij jouw doel!

Probleem: volgens de schatter zou het moeilijk zijn om de woning voor meer dan 200.000 euro te verkopen. Als de kredietverstrekker bereid blijft je 80 % van de geschatte waarde van jouw eigendom te lenen, zal je slechts een hypothecaire lening van 160.000 euro krijgen. Er is dan 40.000 euro te weinig.

Je besluit jouw ouders om hulp te vragen. Zij zijn bereid om kasbons ter waarde van 40.000 euro bij jouw bank in onderpand te geven. De bank beschikt zo over 160.000 euro (waarde van de hypotheek) + 40.000 euro (pand op de kasbons van jouw ouders) aan waarborgen. Op basis daarvan kan ze je een krediet van 200.000 euro geven. Zo kan je het huis kopen dat je wil. 

De Wikifin-tips

  • Overschat jezelf niet: algemeen gesproken mogen jouw maandelijkse terugbetalingen niet hoger liggen dan 1/3de van jouw maandinkomen.
  • Word je halsoverkop verliefd op een woning, dan zal je de waarde daarvan misschien overschatten.