Binaire opties en aanbieders van binaire opties

Een gokje wagen met binaire opties? Liever niet! Een rekening openen bij een onbekende aanbieder van binaire opties? Zeker niet! Beleggers denken soms met binaire opties gemakkelijk geld te kunnen verdienen. Het tegendeel is waar! Veel websites voor binaire opties worden uitgebaat door fraudeurs die niet alleen handelen zonder de vereiste vergunningen, maar gewoon met het geld van de beleggers verdwijnen. Daarnaast zijn binaire opties erg risicovolle financiële producten, waarbij de belegger de volledige inleg kan verliezen. Daarom is de commercialisering van binaire opties verboden in België!

Wat zijn binaire opties?

De jongste tijd krijgen steeds meer beleggers het aanbod, meestal vanwege onbekende buitenlandse ondernemingen, om geld in te zetten op de prijsevolutie in de komende minuten, uren of dagen van bijvoorbeeld:

  • een vreemde munt (Amerikaanse dollars, Britse ponden, Japanse yen, ...),
  • een grondstof (goud, zilver, olie, ...) of
  • een aandelenindex (Bel20, Eurostoxx50, ...).

Als hun voorspelling uitkomt, zouden de beleggers in principe hun inzet terug moeten krijgen, en daar bovenop een flinke winst. Als hun voorspelling niet uitkomt, dan zijn de beleggers hun inzet volledig kwijt. Het is dus een “alles of niets”-contract, dat “binaire optie” genoemd wordt en veel gelijkenissen vertoont met een gokspel.

Binaire opties, een voorbeeld

Ons voorbeeld gaat over een binaire optie gekoppeld aan goud waarvan de prijs bijvoorbeeld 1 140 Amerikaanse dollar bedraagt. De belegger hoopt op een stijging en koopt een binaire optie. De optie kost 100 euro en men belooft 70 euro uit te betalen als het goud een uur later hoger staat dan 1 140 Amerikaanse dollar per ons goud.

Na een uur kunnen er zich drie situaties voordoen:

  • De goudprijs staat lager dan 1 140 Amerikaanse dollar. De optie brengt niets op en de inleg van 100 euro is verloren.
  • De goudprijs staat op 1 140 Amerikaanse dollar. De optie brengt niets op en in principe blijft de inleg van 100 euro op de beleggingsrekening behouden.
  • De goudprijs staat hoger dan 1 140 Amerikaanse dollar. Bovenop de inleg van 100 euro brengt de optie 70 euro op.

Wat zijn de risico's van binaire opties voor de belegger?

  • Ten eerste moet u weten dat veel websites voor binaire opties worden uitgebaat door fraudeurs die niet alleen handelen zonder de vereiste vergunningen, maar gewoon met het geld van de beleggers verdwijnen. In dat geval blijven de verzoeken tot uitbetaling van de rekening zonder gevolg en zullen beleggers hun geld nooit meer terugzien.
  • Wie belegt in binaire opties loopt het risico zijn volledige inleg te verliezen. De kans op verlies is groter dan de kans op winst: de mogelijke winst is meestal beperkt tot 70 procent van het belegde bedrag. Daartegenover staat een mogelijk verlies van de volledige belegde som.
  • Een belegger kan meestal niet controleren of de prijsevolutie tussen het begin en het einde van de looptijd correct wordt berekend.
  • Het contract tussen belegger en aanbieder is meestal erg onevenwichtig of zelfs onrechtmatig. Dat maakt het moeilijk om geld van de beleggersrekening op te vragen. U ziet dus uw geld, maar kan er niet aan!

U vindt meer informatie over de risico’s van binaire opties op de website van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, de FSMA. De FSMA – vaak ook de “Belgische toezichthouder” genoemd - staat in voor de bescherming van de financiële consument en houdt, samen met de Nationale Bank, toezicht op de Belgische financiële markten.

Wie mag binaire opties aanbieden?

Sinds 18 augustus 2016 is het voor elke beleggingsonderneming (vergund of niet) verboden om op een actieve manier binaire opties aan consumenten in België aan te bieden.

In augustus 2016 trad een reglement van de FSMA in werking m.b.t. de verkoop van bepaalde bijzonder risicovolle financiële afgeleide producten. Het aanbieden in België van bepaalde bijzonder risicovolle financiële afgeleide producten, zoals binaire opties, is verboden onder dit reglement. Ook bepaalde agressieve of ongepaste verkooptechnieken bij de verkoop van dergelijke risicovolle derivaten is verboden.

Meer informatie over het reglement staat op de website van de FSMA.