Kopen en verkopen van obligaties

Als u obligaties koopt of verkoopt op de beurs, moet u daarvoor een opdracht of order doorgeven bij uw bank of financieel tussenpersoon. Er zijn verschillende soorten orders mogelijk: orders zonder limiet, orders met limiet en ‘stop loss’ orders.

Orders zonder limiet

De koers van een obligatie schommelt, zelfs in de loop van de dag. Met een kooporder zonder limiet of tegen marktkoers wil u in ieder geval kopen. Als de koers van de obligatie plots sterk stijgt, dan betaalt u méér dan verwacht voor die obligatie.

Limietorders

Wil u niet tegen om het even welke prijs een obligatie kopen, dan geeft u best een limietorder. Daarmee bepaalt u de maximumprijs die u wil betalen om de obligatie aan te kopen. Bij een verkoop bepaalt u de minimumprijs waartegen u wil verkopen. Zo dekt u zich in tegen onverwachte koersstijgingen of -dalingen.
U wil bv. een obligatie kopen die noteert tegen 1 000 euro. Als u een limietorder geeft van 800 euro, is het zo goed als uitgesloten dat het order wordt uitgevoerd. Bij een limietorder van bv. 990 euro is de kans op uitvoering realistischer.

'Stop loss' orders

Een 'stop loss' order is, zoals de naam het zegt, een order om uw verliezen te stoppen. U kan zo'n order doorgeven om de schade te beperken. Stel: u betaalde 1 000 euro voor een obligatie waarvan de koers al een tijdje aan het dalen is. Daarbij verwacht u niet dat de koers snel weer zal opveren.
In dat geval kan u een order doorgeven om de obligatie te verkopen van zodra de koers bv. onder de 900 euro zakt. Als dat gebeurt, incasseert u een verlies, maar misschien minder dan wanneer u nog langer wacht met de verkoop van de obligatie.

De Wikifintip

  • Geef realistische limietorders door. Zo zullen onverwachte koersstijgingen of koersdalingen u niet zuur opbreken. Tegelijk is er een redelijke kans dat uw order wordt uitgevoerd.