Sparen voor de veiligheid?

Sparen is jouw geld nu niet uitgeven, maar aan de kant houden voor later. Als je wat je verdient niet helemaal gebruikt en je legt wat geld aan de kant, dan ben je aan het sparen. De meeste mensen sparen met een duidelijk doel voor ogen, bv.:

 • gemoedsrust: spaargeld is een buffer die je kan aanspreken als het even slechter gaat of als er iets vervangen moet worden, zoals bv. een kapotte koelkast of wasmachine.
 • een toekomstige aankoop: dat kan iets kleins zijn zoals bv. een nieuwe smartphone maar evenzeer een grote aankoop zoals bv. een nieuwe auto.  
 • jouw pensioen: je vreest dat jouw pensioen niet voldoende zal zijn om comfortabel rond te komen? Dan kan je ook sparen om jouw pensioen later aan te vullen.
 • jouw kinderen: je wil jouw kinderen vooruit helpen? Dan begin je best op tijd voor hen te sparen. Zo kan je ze later een mooie som meegeven.

Er zijn duizend en één redenen om voor te sparen.  De meest simpele en toegankelijke spaarproducten zijn het spaarboekje, de termijnrekening en kasbons. Meer informatie over deze producten vind je in de Wikifinrubriek daarover.

Hoeveel kan ik sparen

Dat hangt natuurlijk af van veel factoren. In ieder geval is het aan te raden om een budget op te stellen. Dat is een overzicht van al jouw inkomsten en uitgaven. 

 • jouw inkomsten: jouw loon en/of inkomsten als zelfstandige, kinderbijslag, intresten op jouw spaargeld, opbrengsten van een verhuurde woning, enz.;
 • jouw maandelijkse uitgaven: bv. de afbetaling van jouw lening, huur, gas, water, elektriciteit, internet, voeding, kleding, benzine, vrije tijd, enz.;
 • jouw jaarlijkse uitgaven: bv. verzekeringen, belastingen, vakantie, lidgelden, enz.;
 • geplande eenmalige uitgaven bv. een feest, renovatiewerken, een nieuwe auto, enz.;

De vergelijking van jouw inkomsten met jouw uitgaven leert je hoeveel geld je over hebt om te sparen. Of toon je op welke uitgaven je misschien kan besparen. Je kan een vast bedrag per maand sparen. Je kan ook iedere maand een ander bedrag sparen of sommige maanden wel en andere maanden niet.

Gemoedsrust en het Garantiefonds van de overheid

Omdat sparen zo belangrijk is, beschermt de overheid jouw spaargeld met een waarborg. Als je spaart met een spaarboekje, een termijnrekening, een tak 21 of een kasbon dan kan je op beide oren slapen. Het spaargeld dat je aanhoudt bij een bank of verzekeraar is tot 100.000 euro beschermd door het Belgisch Garantiefonds. In geval van faillissement betaalt het Garantiefonds het spaargeld uit aan de klanten van de failliete bank of verzekeraar.

Kijk goed na of jouw bank aangesloten is bij het Garantiefonds en onder een garantieregeling valt. Jouw spaargeld kan door het Belgische Garantiefonds gewaarborgd worden, maar eventueel ook door een buitenlandse garantieregeling, als je klant bent bij een buitenlandse bank.

Doe hetzelfde betreffende jouw verzekeraar.

De Wikifin-tips

 • Sparen is belangrijk. Het geeft gemoedsrust. Ook al is het niet veel of onregelmatig, probeer toch sowieso af en toe iets opzij te zetten.
 • De overheid beschermt jouw spaargeld. Ze garandeert dat je jouw spaargeld tot 100.000 euro altijd zal terugkrijgen. En op intresten op een spaarrekening betaal je geen belastingen, voor zover die intresten niet erg hoog oplopen..
 • Bereken jouw ideale spaarbuffer en stel dat als streefdoel. Een budget opmaken kan je helpen om te bepalen hoeveel je kan sparen.