Sparen voor de veiligheid?

Sparen is uw geld nu niet uitgeven, maar aan de kant houden voor later. Als u wat u verdient niet helemaal gebruikt en u legt wat geld aan de kant, dan bent u aan het sparen. De meeste mensen sparen met een duidelijk doel voor ogen, bv.:

 • Gemoedsrust: spaargeld is een buffer die u kan aanspreken als het even slechter gaat of als er iets vervangen moet worden, zoals bv. een kapotte koelkast of wasmachine.
 • Een toekomstige aankoop: dat kan iets kleins zijn zoals bv. een nieuwe smartphone maar evenzeer een grote aankoop zoals bv. een nieuwe auto.  
 • Uw pensioen: u vreest dat uw pensioen niet voldoende zal zijn om comfortabel rond te komen? Dan kan u ook sparen om uw pensioen later aan te vullen.
 • Uw kinderen: u wil uw kinderen vooruit helpen? Dan begint u best op tijd voor hen te sparen. Zo kan u ze later een mooie som meegeven.

Er zijn duizend en één redenen om voor te sparen.  De meest simpele en toegankelijke spaarproducten zijn het spaarboekje , de termijnrekening  en kasbons . Meer informatie over deze producten vindt u in de Wikifinrubriek daarover.

Hoeveel kan ik sparen

Dat hangt natuurlijk af van veel factoren. In ieder geval is het aan te raden om een budget  op te stellen. Dat is een overzicht van al uw inkomsten en uitgaven. 

 • uw inkomsten: uw loon en/of inkomsten als zelfstandige, kinderbijslag, intresten op uw spaargeld, opbrengsten van een verhuurde woning,enzovoorts;
 • uw maandelijkse uitgaven: bv. de afbetaling van uw lening, huur, gas, water, elektriciteit, internet, voeding, kleding, benzine, vrije tijd, enzovoorts;
 • uw jaarlijkse uitgaven: bv. verzekeringen, belastingen, vakantie, lidgelden, enzovoorts;
 • geplande eenmalige uitgaven bv. een feest, renovatiewerken, een nieuwe auto, enzovoorts;

De vergelijking van uw inkomsten met uw uitgaven leert u hoeveel geld u over hebt om te sparen. Of toont u op welke uitgaven u misschien kan besparen. U kan een vast bedrag per maand sparen. U kan ook iedere maand een ander bedrag sparen of sommige maanden wel en andere maanden niet.

Gemoedsrust en het Garantiefonds van de overheid

Omdat sparen zo belangrijk is, ondersteunt de overheid uw spaargeld met een waarborg. Als u spaart met een spaarboekje, een termijnrekening, een tak 21 of een kasbon dan kan u op beide oren slapen. Het spaargeld dat u aanhoudt bij een bank of verzekeraar is tot 100 000 euro beschermd door het Belgisch Garantiefonds . In geval van faillissement betaalt het Garantiefonds het spaargeld uit aan de klanten van de failliete bank of verzekeraar.

Kijk goed na of uw bank aangesloten is bij het Garantiefonds en onder een garantieregeling valt. Uw spaargeld kan door het Belgische Garantiefonds gewaarborgd worden, maar eventueel ook door een buitenlandse garantieregeling, als u klant bent bij een buitenlandse bank.

Doe hetzelfde betreffende uw verzekeraar.

De Wikifintips

 • Sparen is belangrijk. Het geeft gemoedsrust. Ook al is het niet veel of onregelmatig, probeer toch sowieso af en toe iets opzij te zetten.
 • De overheid stimuleert sparen. Ze garandeert dat u uw spaargeld tot 100 000 euro altijd zal terugkrijgen. En op intresten op een spaarrekening betaalt u geen belastingen, voor zover die intresten niet erg hoog oplopen..
 • Bereken uw ideale spaarbuffer en stel dat als streefdoel. Een budget opmaken kan u helpen om te bepalen hoeveel u kan sparen.