Wie controleert wie?

Hoe betrouwbaar is de uitgever van het product?

Geld beleggen betekent meestal dat je jouw geld aan iemand anders toevertrouwt. Dat kan een bank of een verzekeraar zijn, maar ook een bedrijf (als je aandelen of obligaties koopt) of een overheid (als je 'staatsbons' koopt). Het is voor jou natuurlijk belangrijk dat die bank, verzekeraar, overheid of bedrijf (de uitgevers of emittenten) financieel gezond zijn. Dan loop je weinig risico's om jouw geld niet terug te zien als de belegging op eindvervaldag komt.

Onder toezicht!

In België bestaan er 2 onafhankelijke organisaties die de financiële wereld controleren. Enerzijds de Nationale Bank van België (NBB) die de financiële gezondheid van de banken en verzekeringsondernemingen controleert. En anderzijds de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) die instaat voor de bescherming van de financiële consument. Dat doet de FSMA door de financiële tussenpersonen (verzekeringsmakelaars, bankagenten, enz.) te controleren, en ook de producten die door banken, verzekeringsondernemingen en financiële tussenpersonen worden verkocht.

Maar uiteraard moet je zelf ook steeds alert blijven. Via radio, TV, kranten  of bepaalde internetsites kan je veel te weten komen over beleggingsproducten en de bedrijven die ze uitgeven. En hou steeds voor ogen dat beleggingen met een hoger dan normaal rendement, meestal ook een hoger risico hebben. Daar kan controle door de Nationale Bank of de FSMA niets aan veranderen.

De Wikifin-tip

  • Banken en financiële tussenpersonen die spaar- en beleggingsproducten verkopen worden gecontroleerd. Maar die controle kan nooit helemaal voorkomen dat er toch nog problemen opduiken. Gebruik dus steeds jouw gezond verstand bij het beleggen.