Alternatieven voor jouw spaarrekening

Vind je de intrestvoeten op jouw spaarrekening te laag? Op zoek dus naar een andere spaarmogelijkheid? Je kan dan een spaarrekening met een hogere rentevoet zoeken, maar waarop moet je daarbij letten? Of toch een belegging overwegen met kans op een hoger rendement, maar met meer risico? 

Een andere spaarrekening?

Omdat de rente zo laag staat, verschillen de rentevoeten van de spaarrekeningen niet meer zoveel van elkaar. Toch kan het nog lonen om op zoek te gaan naar een hoger rentende spaarrekening, vooral voor grotere spaarbedragen. 

Enkele tips daarbij:

  • Om de hoogste spaarintrest te vinden, maak je best gebruik van de Wikifin-spaarsimulator. Die is op elk ogenblik volledig up-to-date, omdat de banken zich ertoe verbonden hebben ons hun laatste rentevoeten door te geven. De Wikifin-spaarsimulator toont enkel de rentevoeten van gereglementeerde spaarrekeningen.

Tijd om wat meer risico te nemen?

Het is zeker voor iedereen nuttig om een spaarbuffer op een spaarrekening aan te leggen: daarmee kan je onverwachte grote uitgaven betalen, of bv. sparen voor jouw reis van de komende zomer. Voor het gedeelte van jouw spaargeld dat de spaarbuffer te boven gaat, kan je op zoek gaan naar iets anders dan een spaarrekening. Dat zal waarschijnlijk meer opbrengen, maar daar staat iets tegenover: jouw geld zal misschien voor een zekere periode onbeschikbaar zijn of je zal eventueel het risico lopen een deel van uw spaargeld te verliezen. Welke belegging geschikt is, hangt af van persoon tot persoon:

  • Wie zijn spaargeld wat langer kan missen, maar bijna geen risico wenst te lopen, kan zijn spaarcenten vastleggen in termijnrekeningen, staatsbons of tak 21-verzekeringen. Dat zijn beleggingen die door de overheid worden uitgegeven of gegarandeerd.
  • Kan je jouw spaargeld wat langer missen en kan je een iets hoger risico aan, dan kan je kiezen voor bedrijfsobligaties. Het risico is daarbij wat hoger omdat er geen staatsgarantie aan vast hangt en omdat er meestal meer risico is op een bedrijf dan op een overheid. De rentevoeten van bedrijfsobligaties zijn dan ook hoger. Extra rendement - en dus ook extra risico - kan je eraan toevoegen door bedrijfsobligaties in een vreemde munt te kopen.
  • Je kan ook beleggen in aandelen; die kunnen een hoog rendement opleveren, maar houden ook het hoogste risico in. Enkele goede tips om in aandelen te beleggen:
    • Beleg enkel in aandelen wanneer een tijdelijke beursdaling je niet uit jouw slaap houdt. De beurs kan immers flink schommelen.
    • Spreid jouw aandelenbeleggingen. Een goede manier om te spreiden is een beleggingsfonds in aandelen kopen. Let daarbij wel op de kosten.
    • Tracht regelmatig te beleggen. Laag kopen en hoog verkopen is het ideaal, maar het lukt weinig mensen dat in praktijk te brengen. Door regelmatig te beleggen, ook tijdens beursdalingen, zal je het gemiddelde rendement op lange termijn van een aandelenbelegging behalen. Dat is doorheen de geschiedenis hoog gebleken.

Iedereen moet in functie van zijn eigen temperament en risicogedrage bepalen welke belegging het best bij hem past. Iets meer risico nemen, kan een goede oplossing zijn voor het probleem van de lage rente, maar jouw spaargeld mag je jouw nachtrust niet kosten.

Let op met fraude: van zodra je te maken krijgt met adviseurs die je een belegging willen verkopen met een hoog gegarandeerd rendement en een laag risico, moeten er alarmbellen bij jou afgaan. Als een belegging te mooi lijkt om waar te zijn, is ze meestal ook niet waar.

Lees hier onze tips tegen beleggingsfraude.