De volkslening

Wat is het juist?

Volksleningen komen vaak voor onder de vorm van een kasbon of termijnrekening. Het grote verschil met een eenvoudige kasbon of termijnrekening is dat de banken het geld van de volksleningen enkel mogen uitlenen aan projecten die door de overheid worden erkend. Volksleningen lopen minstens voor een periode van 5 jaar. Op de intresten betaal je 30 % roerende voorheffing sinds 1 januari 2017. Oorspronkelijk moesten de houders van een volkslening 15 % roerende voorheffing betalen. 

Welk risico loop je?

Als je volksleningen in jouw beleggingsportefeuille hebt, is jouw geld op dezelfde manier beschermd als bij een belegging in gewone kasbons of termijnrekeningen: het geld dat je spaart bij een Belgische bank in volksleningen, kasbonsspaarrekeningenlopende rekeningen en termijnrekeningen, is beschermd door het Garantiefonds. De Belgische banken moeten zich aansluiten bij deze beschermingsregeling. Gaat de bank failliet, dan betaalt het Garantiefonds jouw spaargeld terug.

Deze bescherming geldt voor een bedrag tot 100.000 euro per bank en per persoon (niet per rekening). Als u meer dan 100.000 euro aan spaargeld hebt, spreid je dit dan ook best over verschillende banken. Het precieze gewaarborgd bedrag, de lijst met beschermde banken en enkele praktijkvoorbeelden vind je op hier.