Kredietkaart gestolen of verloren. Wat nu?

De vakantie staat voor de deur en het is altijd handig om je kredietkaart mee te nemen op reis. Het is trouwens een goed idee om voor je vertrekt de kredietlimiet van je kaart tijdelijk te verhogen, tot je terug bent. Als je in het buitenland plots geld zou nodig hebben voor een onverwachte grote uitgave, kan je het opvangen met een grotere kredietlimiet. Maar hoe zit het wanneer je je kaart zou verliezen, ze gestolen wordt of iemand er gebruik van maakt op internet zonder je toestemming?

Verwittig onmiddellijk Card Stop

Zodra je merkt dat je je kaart verloren hebt of ze gestolen is, blokkeer deze onmiddellijk door Card Stop te bellen op het nummer 0032 70 344 344. Het is handig het kaartnummer van de kaart die je wil blokkeren ergens op te schrijven, zodat je Card Stop opzoekwerk kan besparen.

Als er nadat je Card Stop gecontacteerd hebt nog transacties gebeuren met de geblokkeerde kaart, zal de uitgever van de kaart (bv. Visa, Mastercard,…) de kosten daarvan moeten dragen. Met andere woorden: nadat je Card Stop hebt gebeld, draai je niet meer op voor de kosten.

Wat als er betalingen zijn gebeurd vooraleer je Card Stop hebt gebeld?

De betalingen die anderen met je kaart deden tussen het ogenblik van het verlies of de diefstal en de melding ervan aan Card Stop, zijn slechts voor maximaal 150 euro voor je eigen rekening. Het is de uitgever van de kaart die instaat voor de frauduleuze betalingen en die je daarvoor moet vergoeden. Hij hanteert echter altijd een franchise, waardoor je maximaal 150 euro zelf zal moeten betalen.

Let op! Wanneer de uitgever van de kaart kan bewijzen dat er sprake is geweest van “grove nalatigheid” zal je zelf voor de uitgaven moeten opdraaien. Dat zal bijv. het geval zijn wanneer je de pincode op je kaart schrijft of “1234” als pincode gebruikt. Ook als de uitgever van de kaart opzet of bedrog kan bewijzen, ben je als klant verantwoordelijk en moet je alle kosten dragen. Dat zal bijv. het geval zijn als je iemand anders de kaart laat gebruiken en dan aangifte doet van diefstal. Het is aan de uitgever van de kaart om het bedrog of kwaad opzet te bewijzen.

Wat als je niet akkoord gaat met de regeling die de uitgever van je kaart je voorstelt?

  • Contacteer eerst de klantendienst van de uitgever en probeer samen tot een oplossing te komen.
  • Lukt dat niet, dan kan je Ombudsfin inschakelen. Deze organisatie helpt bij het vinden van een oplossing voor financiële geschillen. De diensten van de ombudsman zijn volledig gratis. Meer daarover op de website van Ombudsfin
  • Je mag het geschil altijd, ook bijv. wanneer de bemiddeling van Ombudsfin niet helpt, voorleggen aan de rechtbank van eerste aanleg of aan de vrederechter (afhankelijk van het bedrag waarover het gaat). De rechter zal dan beslissen wie wat moet betalen.