Maaltijdcheques en ecocheques

Zowat 2 miljoen werknemers en ambtenaren gebruiken maaltijdcheques en/of ecocheques. Waarop moet je letten?

Wat zijn maaltijdcheques?

Dit zijn cheques van 8 euro – of minder – waarmee je maaltijden of voedingsmiddelen kan kopen. Ze bestaan enkel nog op een chipkaart en je kan ermee betalen via een betaalterminal en soms contactloos. Maaltijdcheques zijn geen wettelijk betaalmiddel, dat wil zeggen dat een winkelier niet verplicht is ze te aanvaarden wanneer je ermee wil betalen. Enkel restaurants en winkels die zijn aangesloten bij een van de uitgevers van maaltijdcheques aanvaarden ze als betaling voor een maaltijd of voor voedingsmiddelen.

Maaltijdcheques zijn feitelijk zuiver fiscale producten, die zowel voor de werkgever als voor de werknemer een fiscaal voordeel opleveren:

 • De werkgever kan een vorm van loon geven aan zijn werknemer zonder er sociale lasten op te moeten betalen.
 • De werknemer betaalt geen inkomstenbelasting op het gedeelte van de maaltijdcheque dat hij van de werkgever krijgt (de werkgever betaalt 6,91 euro en de werknemer 1,09 euro van een maaltijdcheque van 8 euro).

Waarop moet je letten?

De kosten van maaltijdcheques worden gedragen door de werkgevers en de winkeliers, maar de consument moet toch op een paar dingen letten:

 • Maaltijdcheques blijven een jaar na de uitgifte geldig. Daarna verliezen ze onherroepelijk hun waarde. Je kan ze niet meer recupereren of de geldigheidsduur verlengen. Concreet verdwijnen ze van het krediet op de chipkaart. Soms helpt de uitgever van de cheques en stuurt die enkele dagen voor de vervaldag een e-mail met een waarschuwing.
 • De chipkaart waarop de maaltijdcheques staan, is niet op naam. Bij verlies riskeer je dat je kaart wordt misbruikt. Cardstop (070/344344) werkt ook voor elektronische cheques maar enkel indien je  de gegevens van je kaart kan bezorgen. Hou je kaartgegevens ergens goed bij - vooral het nummer, de andere gegevens zijn makkelijker te onthouden - zodat je die snel aan de Cardstop operator kan geven.

En de ecocheques?

Ecocheques lijken sterk op maaltijdcheques, maar zijn veel minder populair. De voornaamste verschillen tussen een ecocheque en een maaltijdcheque op een rijtje:

 • Een ecocheque is bedoeld voor de aankoop van producten en diensten van ecologische aard. Je kan enkel de producten en diensten die voorkomen op een officiële lijst met ecocheques betalen. Vaak nemen winkeliers die lijst niet zo nauw, maar daar kan je als consument niet voor verantwoordelijk worden gesteld.
 • Ecocheques bestaan nog altijd in papieren vorm, maar ecocheques op een e-cheques kaart nemen meer en meer hun plaats in.
 • Ecocheques zijn enkel voor werknemers, niet voor ambtenaren. 
 • Het maximumbedrag is 10 euro per ecocheque en je werkgever mag jaarlijks maximaal 250 euro uitkeren in de vorm van ecocheques.
 • Ecocheques vervallen pas na 2 jaar.

Ook bij ecocheques hou je best rekening met volgende tips:

 • Hou de vervaldag van je cheques in het oog, eens vervallen zijn ze waardeloos.
 • Papieren cheques zijn als cash geld: kwijt is kwijt. Voor elektronische ecocheques kan je bij verlies ook met de gegevens van je kaart naar Cardstop bellen.

Meer gedetailleerde informatie over ecocheques vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.