Prepaid betaalkaart: eerst opladen en dan betalen

De prepaid betaalkaart werkt eenvoudig: u moet eerst een bedrag op de kaart opladen en dan pas kan u dat geld uitgeven. De prepaid betaalkaart is een alternatief voor de kredietkaart, zeker voor wie nog geen vast inkomen heeft of zichzelf wil beschermen tegen het maken van schulden. De prepaid betaalkaart verschilt echter sterk van de gewone kredietkaart: u sluit geen krediet af bij de uitgever van de kaart. U kunt alleen het geld uitgeven dat u op de kaart heeft opgeladen. U kan er onder andere (online) mee betalen en geld afhalen in binnen- en buitenland.

U verkrijgt een prepaid betaalkaart via uw bank. De prepaid betaalkaarten zijn meestal van MasterCard: waar u een MasterCard-logo ziet, kunt u ermee betalen.

Sommige prepaid betaalkaarten worden door andere organisaties dan banken aangeboden. Het is raadzaam goed de tarieven te vergelijken. 

Veiligheid

Een prepaid betaalkaart is beveiligd met een geheime pincode, net zoals alle andere betaalkaarten. Bij elke aankoop of geldafhaling moet u die pincode ingeven. Bij verlies of diefstal verwittigt u best zo snel mogelijk Card Stop (070 344 344).

Anders dan kredietkaart

Wie een kredietkaart aanvraagt bij zijn bank, moet meer informatie verstrekken over zijn financiële situatie. Men sluit namelijk een kredietcontract af. Dat gebeurt niet bij een prepaid betaalkaart: het is geen krediet, aangezien u het geld eerst op de kaart oplaadt nog voor u het kan uitgeven. U laadt geld op de prepaid betaalkaart via uw online banksysteem of via een overschrijving.

U kan alleen betalen met de prepaid betaalkaart als er voldoende geld op de kaart opgeladen is en als dat bedrag online kan gecontroleerd worden. Daardoor zijn er enkele plaatsen waar u de prepaid betaalkaart niet kan gebruiken. Dat is vaak het geval bij de péages in Frankrijk of sommige betaalautomaten in een openbare parking.

Kosten

U kan bij verschillende banken terecht voor een prepaid betaalkaart. Zij rekenen hiervoor vaak een jaarlijkse kost aan. Betalen met de prepaid kaart is gratis. Geld op de prepaid betaalkaart opladen of ontladen is ook meestal gratis. Geld afhalen met een prepaid betaalkaart zal meestal, net zoals met de kredietkaart, betalend zijn. De kost hiervan kan oplopen: informeer u hierover bij uw bank. De tarieven verschillen van bank tot bank.

Voor wie

Een prepaid betaalkaart is interessant voor jongeren die voor een bepaalde periode in het buitenland verblijven, bv. om daar te studeren. De jongere beschikt zo over een extra geldreserve en de ouders kunnen vanuit België de kaart opladen. Het kan ook interessant zijn voor volwassenen die geen kredietkaart willen, maar toch online willen kunnen aankopen.

 

De Wikifintip

De prepaid betaalkaart van uw bank heeft een betaalchip. Sommige ondernemingen bieden ook een prepaid betaalkaart aan zonder chip, die meestal niet op naam staat. U kunt er op minder plaatsen mee terecht om te betalen en zo’n kaart kan enkel in het binnenland gebruikt worden. Bekijk goed of u hiermee voldoende diensten afneemt en de kaart voldoet aan uw noden.