Uw budget

Een budget is een gedetailleerd overzicht van:

  • al uw inkomsten: hoeveel verdient u door te werken, hoeveel intresten verwacht u op uw spaarrekening, hoeveel kindergeld ontvangt u, enz.;
  • al uw uitgaven: dat gaat over de kleine dagelijkse uitgaven zoals bv. in de krantenwinkel. Maar het gaat ook over hoeveel u wekelijks uitgeeft in de supermarkt, hoeveel u maandelijks betaalt aan uw energiefactuur, woonlening of huur, hoeveel u jaarlijks spaart voor uw pensioen, het budget waarmee u op vakantie gaat of hoeveel u jaarlijks aan verzekeringspremies betaalt.

Om inzicht te krijgen in uw persoonlijke of gezinsfinanciën kan een budget dus een handig hulpmiddel zijn. Door een budget op te stellen dwingt u uzelf om na te denken over hoe u in het dagelijks leven met geld omgaat.

Op www.budgetplanner.be vindt u een handig instrument om uw budget op te stellen. Hou er rekening mee dat het goed invullen van een budget wat tijd vraagt en ook wel voorbereiding:

  • op voorhand nadenken over uw inkomsten per maand zoals bv. loon en kindergeld en eenmalige jaarlijkse inkomsten zoals bv. vakantiegeld, eindejaarspremie of intresten op spaargeld;
  • op voorhand nadenken over kleine dagelijkse uitgaven, over uitgaven die maandelijks terugkomen zoals bv. de huur of uw woonlening of een gsm-factuur, en over uitgaven die u maar eenmaal jaarlijks doet zoals bv. uw autoverzekering. Probeer ook in te schatten hoeveel u gemiddeld spendeert in de supermarkt, aan kledij, medicijnen, tanken of de schoolfacturen;
  • misschien een maand lang al uw uitgaven in een schriftje noteren, al uw rekeninguittreksels van de voorbije periode erbij nemen of uw map met facturen en loonfiches;
  • een rustig moment uitkiezen om de budgetplanner te doorlopen. Zorg dat u die niet gehaast moet invullen.

Als u de budgetplanner gedetailleerd hebt ingevuld en u krijgt uw resultaat, neem dan rustig de tijd om alles te doorlopen.

  • Hebt u een mooi overschot? Dan kan deze budgetoefening u misschien helpen om in de toekomst maandelijks automatisch een bedrag te sparen. Of gaat u nu misschien wel die ene uitgestelde aankoop willen doen?
  • Bevestigt deze budgetoefening wat u sowieso al dagelijks aanvoelt; namelijk dat u iedere maand maar moeilijk de eindjes aan mekaar kan knopen? Gebruik deze informatie dan om te zien hoe u die negatieve spiraal kan omdraaien: kan u bepaalde kleine terugkerende uitgaven makkelijk schrappen? Betaalt u niet te veel voor bepaalde facturen zoals bv. gas en elektriciteit? Is het misschien beter om een kleinere en goedkopere woonst te huren?

Laat het resultaat van deze oefening bezinken en vraag eventueel professionele hulp om uw financiële situatie te analyseren en te verbeteren.