Veilig online inkopen doen: enkele tips

Steeds meer mensen zijn vertrouwd met online shoppen. Toch blijf je beter waakzaam om onaangename verrassingen tijdens het online winkelen te vermijden. Wikifin deelt graag tips rond veilig online shoppen.

De ene webshop is de andere niet

Veilig online shoppen start met een veilige surfomgeving. Om er zeker van te zijn dat je surft op een veilig adres, controleer of het webadres start met https://. Staat er enkel http, dus zonder -s, dan is de webpagina niet beveiligd.

Als je na het shoppen online betaalt, controleer dan best ook of de betaalzone goed beveiligd is. Ook het webadres van een beveiligde betaalzone begint met 'https://'. In de balk van het webadres zie je meestal een hangslotje of een sleuteltje. Een extra symbool om aan te duiden dat de betaalomgeving beveiligd is.

Probeer uitsluitend te shoppen bij webwinkels die betrouwbaar zijn en nog het liefste bij webshops die je kent. Om te weten of een webshop een goede reputatie heeft, kan je via een eenvoudige zoekopdracht met een zoekrobot eenvoudig en snel commentaren over de service van een bepaalde webshop, de kwaliteit van hun producten en diensten, … vinden.
Vertrouw niet blindelings het kwaliteitslabel van een webshop. Volgende labels zijn volgens de FOD Economie echter betrouwbaar:

Rechten van de online consument

Je hebt als online consument, net zoals gewone 'shoppers', uiteraard ook rechten.

Online handelaars moeten kopers duidelijk en correct informeren over hun aanbod. Niet alleen moet de handelaar de belangrijkste kenmerken van het aangeboden product of dienst duidelijk weergeven. Hij moet ook de totale prijs, inclusief alle extra kosten (zoals verzendkosten), aan de mogelijke koper meedelen. Indien de verzendkosten op voorhand niet gekend kunnen zijn, dan moet de online handelaar informatie meegeven over hoe die kosten zullen berekend worden.

Online shoppers hebben het recht om binnen de 14 dagen na een online aankoop nog af te zien van hun aankopen. Die 14 dagen bedenktijd begint te lopen vanaf de dag dat de koper zijn producten ontvangt. Uiteraard moet het product ongebruikt zijn indien men het wenst terug te sturen. Soms geldt die 14 dagen bedenktijd niet: bijvoorbeeld voor treintickets, gepersonaliseerde producten, producten die snel bederven, … Je betaalt zelf de kosten voor het retourneren van producten, tenzij anders overeengekomen.

Nieuw sinds februari 2016: bemiddeling door het geschillenorgaan van de E.U. bij klachten tegen een leverancier.

Als Je een probleem hebt met producten of diensten die je online hebt gekocht, kan je via deze site een beroep doen op alternatieve geschillenbeslechting, een procedure die vermijdt dat je naar de rechtbank moet. Je kan deze site alleen gebruiken als je in de EU woont en de verkoper ook in de EU is gevestigd.

Toch slachtoffer van online bedrog?

Online schoenen gekocht, maar werden ze nooit thuis geleverd? Via het internet een wasmachine aangekocht, die zwaar beschadigd ontvangen en je vindt geen gehoor bij de dienst na verkoop? Indien je slachtoffer bent van oplichting bij het online winkelen, contacteer het Meldpunt. Door hen jouw informatie te bezorgen, help je te vermijden dat ook anderen bedrogen worden.

Als een online aankoop niet of foutief geleverd werd, zal een bank jouw betaling aan een webshop niet zomaar terugstorten. Werk je echter met een kredietkaart? Dan kan je misschien een extra verzekering tegen internetfraude, foutieve leveringen, leveringen van beschadigde goederen en niet afgeleverde bestellingen afsluiten. Indien je vaak online shopt, kan het interessant zijn om je hierover te informeren bij jouw bank.

Controleer regelmatig jouw rekeninguittreksels, zeker als je vaak online shopt. Zo kan je snel reageren indien je verdachte transacties op jouw rekening merkt. Als er fraude gepleegd wordt met jouw bank- of kredietkaart, verwittig dan zo snel mogelijk Card Stop via 070 344 344. Zo worden jouw kaarten onmiddellijk geblokkeerd.

Nog meer tips over veilig online shoppen vind je in de brochure van het European Consumer Centre in België.