Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Sta je op het punt te beleggen? Let op, en ontdek hier hoe fraudeurs te werk gaan.

Bescherm jezelf tegen beleggingsfraude met onze tips of doe de fraudetest!

Tips om het kostenplaatje van een auto in te schatten

Koppel zoekt een nieuwe auto op het autosalon

Een wagen aankopen

Tijdens het Autosalon bijvoorbeeld bieden de meeste autoconstructeurs mooie promoties aan. Maar durf nog verder te onderhandelen over de prijs! Veel dealers kunnen nu eenmaal net dat ietsje meer toegeven tijdens het Autosalon. Vergeet ook niet te onderhandelen over de overnameprijs van je oude voertuig.

Vaak wordt een nieuwe wagen (deels) met een lening op afbetaling gekocht. Als je de aankoop van je wagen wil financieren met een lening, dan kan het interessant zijn verschillende leningsformules met elkaar te vergelijken. Bekijk niet alleen het financieringsvoorstel van je autoconstructeur, maar ga ook infomeren bij één of meerdere banken. Een autoconstructeur biedt soms lagere rentetarieven aan dan je bank, maar dan wel voor een lening met een speciaal afbetalingsschema. Zo komt het voor dat de koper na bv. 36 eerder beperkte vaste maandelijkse afbetalingen, het resterende openstaande kapitaal in één keer moet aflossen. En die laatste betaling kan oplopen tot ettelijke duizenden euro’s. Overweeg van tevoren of je na 36 maanden die som zal kunnen ophoesten.

Eens je in het bezit bent van je nieuwe wagen, moet je ook rekening houden met behoorlijk wat kosten. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

Verzekering

In België is een autoverzekering verplicht. Het is dus een kost die je sowieso moet in rekening brengen wil je met een auto rijden.

De premie voor een autoverzekering wordt berekend op basis van verschillende criteria: de waarde van de wagen, waarvoor de auto gebruikt wordt, of je als bestuurder de afgelopen jaren ongevallen veroorzaakte, het vermogen van de motor, … Wij raden je aan om nog voor je de wagen koopt te informeren over de kostprijs van de verzekering. Zeker voor jonge bestuurders is dat belangrijk. Er gelden namelijk aparte, hogere premies voor jonge en minder ervaren bestuurders. Op Wikifin.be vind je tips voor jongeren om aan een betaalbare autoverzekering te geraken.

Wie een nieuwe wagen op afbetaling koopt of daar (een groot deel van) zijn spaargeld in stopt, overweegt best om een omniumverzekering af te sluiten. Met een omniumdekking kun je je voertuig voor alle schadegevallen verzekeren, ook wanneer je zelf het ongeval of de schade veroorzaakte. Stel dat je wagen nog niet afbetaald is en na een ongeval ‘perte totale’ is: dan moet je een lening blijven afbetalen zonder dat je nog de wagen kunt gebruiken.

Belastingen

Autogebruikers moeten verschillende soorten belastingen betalen:

De Belasting op inverkeerstelling (BIV): deze belasting moet je één keer betalen, namelijk als je er voor het eerst met je wagen op de weg gaat. Je betaalt de belasting op het ogenblik dat je het voertuig (nieuw of tweedehands) voor het eerst gebruikt. Na de inschrijving van het voertuig ontvang je automatisch een uitnodiging om deze belasting te betalen.

Als je jouw nummerplaat in ontvangst neemt, moet je 30 euro betalen.

De verkeersbelasting: de jaarlijkse verkeersbelasting wordt berekend aan de hand van tariefschalen per soort voertuig (personenauto's, vrachtwagens, motorfietsen, tractoren, enz.). Voor de berekening van de verkeersbelasting van een personenwagen, wordt gekeken naar de cilinderinhoud, het gewicht en het vermogen van de wagen.

Je ontvangt jaarlijks in dezelfde periode een uitnodiging om deze belasting te betalen.

De bedragen die je moet betalen aan belasting op inverkeerstelling (BIV) en jaarlijkse verkeersbelasting verschillen al naar gelang het Gewest waarin je woont. De hoogte ervan is afhankelijk van het vermogen van de motor van je wagen, en in het Vlaamse en Waalse Gewest ook van de milieu-uitstoot ervan. Voor meer informatie kan je terecht op volgende websites:

Voor het Vlaams Gewest

Voor het Waals Gewest

Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Op de aankoop van een wagen, betaal je 21% btw. Die belasting zit voor particulieren uiteraard reeds inbegrepen in de aankoopprijs die de verkoper je meedeelt.

Andere kosten

Brandstof

Hoewel moderne wagens alsmaar zuiniger worden, blijft brandstof een hoge kost. Het blijft dus interessant te opteren voor een zuinige wagen. Of nog beter, om te kiezen voor een milieuvriendelijke, elektrische wagen.

Hoeveel je wagen verbruikt, kun je berekenen op de website Energievreters.

Parking

Er zijn steeds minder plaatsen waar je gratis kan parkeren. Als je dagelijks moet betalen om je auto te parkeren, kan het totaalbedrag sterk oplopen.

Onderhoud

Alhoewel nieuwe wagens steeds minder onderhoud nodig hebben, moet je toch rekenen op onderhoud om de 20.000 km, of minstens één keer per jaar. Vraag de verkoper vooraf hoeveel een onderhoud gemiddeld kost. Zo kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan. Een klein onderhoud kost tussen de 100 en 1000 euro, afhankelijk van het bouwjaar van jouw wagen, het gebruik ervan en – niet onbelangrijk – het merk. Voor een groot onderhoud mag je rekenen op 2 tot 3 keer die prijs.

Sommige autodealers bieden bij de aankoop van een nieuwe wagen tegen extra betaling een onderhoudscontract aan. Neem zeker je tijd om zo’n aanbod grondig te analyseren. Bedenk of je zo’n onderhoudscontract wel nodig hebt en of de prijs ervan in verhouding staat met de intensiteit waarmee je jouw wagen gebruikt. Voor zo’n contract betaal je meestal een forfaitair bedrag, dat voordeliger is voor de ene, maar iets minder voordelig is voor de andere.

Een auto is dus niet goedkoop en niet alleen de aankoop van een wagen neemt een flinke hap uit ieders budget. Bereken vooraf de verschillende elementen van de totale kostprijs. Ga gerust bij verschillende aanbieders van zowel de wagen, als de verzekering, als de lening informeren en vraag hun beste voorwaarden.