Hieronder vind je video's van de dag, foto's, presentaties en slides en video's van de workshops.

Loading Video...

Loading Video...

Inspiratiedag Financiële vorming 26 oktober 2016

Presentaties

De presentaties van de plenaire sessies en van de meeste workshops kan je hieronder terugvinden. Deze worden verder aangevuld samen met kleine video’s van de workshops die in de loop van de maand november beschikbaar zullen zijn.

Plenair – voormiddag 

Waarom is financiële vorming meer dan ooit belangrijk en hoe wordt financiële vorming ingepast in het Vlaams onderwijs? Een voorstel van referentie kader voor economische geletterdheid door Rita Cabus, onderwijsadviseur van het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen (AHOVOKS).

Presentatie: Financiële vorming in het Vlaams onderwijs

In 2012 werd de financiële geletterdheid van 15-jarige leerlingen voor het eerst internationaal vergelijkend in kaart gebracht als onderdeel van het PISA-onderzoek (Programme for International Student Assessment). Inge De Meyer, Vlaams National Project Manager PISA 2012, vakgroep onderwijskunde Universiteit Gent stelde een aantal belangrijke bevindingen voor.

Presentatie: PISA-resultaten Financiële geletterdheid

Panelgesprek

Ilse Cornelis (onderzoeker Cebud, Thomas More) legde enkele stellingen uit de studie ‘Financieel risicogedrag bij jongeren’ voor aan diverse actoren uit het onderwijs of bezig met financiële vorming: Lora Hasenbroekx, voorzitster Vlaamse Scholierenkoepel; prof. Geert Van Campenhout, Onderzoeksgroep Finance, Accountancy and Taks, KU Leuven, Campus Brussel; Patrick Heremans, coördinerend directeur secundair onderwijs, KOSH-Herentals; Liesbeth Matteussen, leerkracht PAV en ambassadeur van het pilootproject, ‘Je geld slim beheren, een troef voor het leven’; CL&W Het Leercentrum-Merksem) en Els Lagrou, projectmanager Vlaams Onderwijs FSMA/Wikifin.be. Zo kwamen de deelnemers meer te weten over financieel gedrag bij jongeren en hoe we daar kunnen mee omgaan.

Presentatie: Panelgesprek

Workshop 1: Wikifin.be en de FSMA in een snapshot 

Door Filip Desmedt en Luk Delboo (experten FSMA – Wikifin.be)

Presentatie: Wikifin.be en de FSMA in een snapshot

Deel 1: Wikifin.be in een snapshot

Je wil starten met een thema in de klas? Je hebt nood aan interactieve werkvormen? Deelnemers ontdekten in deze workshop de waaier aan objectieve en toegankelijke informatie, interactieve tools, filmpjes en lesmateriaal van www.wikifin.be en van www.wikifin.be/nl/wikifin-at-school.

Loading Video...

Deel 2: de FSMA in een snapshot

Via een korte toelichting bij de 6 pijlers van de FSMA kregen de deelnemers ook een overzicht van de bevoegdheden van Autoriteit voor Financiële Markten en Diensten. 

Loading Video...

Workshop 2: Betalen en nieuwe technologie: hoe doe ik het?

Door Hans Knapen en Marijke Dheedene (experten FSMA – Wikifin.be)

Met overschrijvingen en betalen met je bankkaart en kredietkaart ben je wellicht al vertrouwd. Ken je ook de nieuwe mogelijkheden zoals P2P-betaalsystemen en contactloos betalen? Ontdek tal van betaalmogelijkheden en waar je deze kan gebruiken.

In deze workshop maakten de deelnemers kennis met een aantal klassieke betaalmiddelen maar ook met de betaalmiddelen die bij jongeren populair zijn. Er werd still gestaan bij de belangrijste kenmerken van deze betaalmiddelen, de risico's, het gebruik ervan, ...

Presentatie: Betalen en nieuwe technologie: hoe doe ik het?

Workshop 3: Een krediet? Mens erger je niet! 

Door Karel Mangeleer (expert FOD Economie)

Soms betalen we liever niet onmiddellijk, voor andere dingen hebben we het geld niet. Deelnemers kregen een overzicht van een aantal courante kredietvormen en hun basiskenmerken.

Presentatie: Een krediet? Mens erger je niet!

Bijlage 1

Bijlage 2

Loading Video...

Workshop 4: Sparen en beleggen voor dummies 

Door Nathalie Flamen en François Bayi (experten FSMA – Wikifin.be)

Je spaart voor een reis, een auto of een huis. Je legt centen aan de kant voor je pensioen. Misschien bezit je een kasbon, een beleggingsfonds of een aandeel. Er is een groot en heel divers aanbod van spaarformules en –producten. Hoe ga je daar als spaarder of belegger mee om? In deze workshop werd aandacht besteed aan zowel basisbegrippen rond sparen en beleggen als aan de begrippen risico, tijd en waarde.

Presentatie: Sparen en beleggen voor dummies

Loading Video...

Workshop 6: Met geld omgaan? Dat is kinderspel! 

Door Hendrik Bens (Centrum voor Informatieve spelen - CIS)

Gedrag en attitude rond financiële zaken veranderen door dingen te ervaren. In deze workshop ontdekken deelnemers de impact van educatieve spellen op gedrag en attitude.

Loading Video...

Workshop 7: Van Troeven tot Torekens – Alternatieve geldsystemen

Door Igor Byttebier (Centrum voor Ontwikkeling van het Creatief Denken)

Gemeenschapsmunten zijn in opmars: de wijkmunt Torekes in Gent, de zorgmunt Troeven in Turnhout, de e-portemonnee in Limburg, … Waarom zijn ze er en hoe werken ze?
In deze interactieve workshop kreeg je inzicht in de theorie en de praktijk van deze nieuwe alternatieve muntsystemen om daarna ook met die bagage het thema aan te kaarten in de klas.

Presentatie: Van Troeven tot Torekens – Alternatieve geldsystemen

Loading Video...

Workshop 8: 'Slim Beheer' in de basiseducatie of hoe werken aan financiële vaardigheden bij laaggeletterde volwassenen 

Door Joke Huybrighs en Pascale Hoelebrandt, educatief medewerkers Maatschappijoriëntatie (Centrum voor basiseducatie vzw Leerpunt Gent-Meetjesland-Leieland) en Ineke Van Molle, maatschappelijk werkster (OCMW Gent)

Deelnemers kwamen er te weten hoe de eindtermen concreet worden gemaakt voor cursisten basiseducatie die aan de slag gaan met de moduele 'Slim Beheer'.

Presentatie: 'Slim Beheer' in de basiseducatie of hoe werken aan financiële vaardigheden bij laaggeletterde volwassenen

Workshop 9: Van cash tot smartphone – Aan de slag in de klas rond betaalmiddelen

Door Annemie Van Moer en Mattia D’angello (leerkracht PAV - CLW TNA Het Leercentrum - Wikifin.be-ambassadeurs van het pilootproject “Je geld slim beheren, een troef voor het leven”)

Betalen kan je op heel uiteenlopende manieren. Maar welke betaalmethode past het best bij jou? Ken je de voor- en nadelen van de verschillende betaalwijzen? Waar vind je informatie? Wat brengt de toekomst en waarop moet je letten wanneer je gebruik maakt van nieuwe technologie?

Deelnemers konden ontdekken hoe deze 2 ambassadeurs-leerkrachten hun leerlingen vertrouwd maakten  met diverse betaalmiddelen en technologische vernieuwingen.

Presentatie: Van cash tot smartphone

Loading Video...

Workshop 10: Budget aan zet - Jouw middel tegen financiële kopzorgen 

Door Elke Claeys (verantwoordelijke Algemene Vorming - CDO Kortrijk - Wikifin.be-ambassadeur van het pilootproject “Je geld slim beheren, een troef voor het leven”); Ken Sandeman en Wendy Heins (medewerkers BudgetInZicht Limburg)

De rekeningen staan in het rood en de maand is nog niet half. Welke kosten zie je over het hoofd? Hoe zorg je voor een balans tussen inkomsten en uitgaven? Met een simpel overzichtje breng je alles in kaart.

Deelnemers konden ontdekken hoe je veel meer met je centen kan doen als je er slim mee omgaat; ze kregen ook tips mee om te gebruiken in de klas.

Presentatie: Budgetbeheer - Budget aan zet

Presentatie - Budgetbeheer – BudgetInZicht

Loading Video...

Workshop 11: Ga bewust om met je centen – Leer van de vele tips en je wordt een alerte consument

Door Sophie Lahousse (PAV-leerkracht Leielandscholen Campus Stella Maris) en Line Herregods (PAV-leerkracht - CLW VTI De Kering - Wikifin.be-ambassadeurs van het pilootproject “Je geld slim beheren, een troef voor het leven”)

Je wordt overspoeld door reclame, koopjes, speciale online-acties, … Hoe koop je op een verantwoorde wijze? Waar let je best op wanneer je iets koopt? Wat kan je doen als je spijt hebt van je aankoop? Je nieuwe snufje is al na enkele weken stuk: heb je een garantie? Begrijp je de belangrijkste gegevens op je aankoopfactuur of garantiebewijs?

Wikifin.be-ambassadeurs deelden hun ervaringen met de deelnemers.

Presentatie: Ga bewust om met je centen

Loading Video...

Workshop 12: Lenen: tips and tricks

Door Corentin Verdegem en Annick Wittevrongel (leerkrachten PAV - HTISA/De Rotonde - Wikifin.be-ambassadeurs van het pilootproject “Je geld slim beheren, een troef voor het leven”)

Een wagen, een bromfiets, een verre reis, studies, een huis, … Hiervoor heb je vaak niet voldoende middelen. Kan je hiervoor lenen? Waarop moet je letten als je een krediet afsluit?

De Wikifin.be-ambassadeurs deelden hun ervaringen: hoe het onderwerp bespreekbaar maken in de klas, hoe hierrond  concreet werken, …

Presentatie: Lenen: tips and tricks

Loading Video...

Workshop 13: Van spaarvarken tot crowdfunding – Sparen en beleggen

Door Ruben Lelièvre en Ilse Pans (PAV leerkrachten - KA Campus D’Hek Landen - Wikifin.be-ambassadeurs van het pilootproject “Je geld slim beheren, een troef voor het leven”)

We hopen allemaal wel een centje te sparen om later een leuk hebbedingetje, een auto, kunst, en misschien wel een huis te kopen. Hoe spaar je voor de toekomst? Koop je aandelen of obligaties of probeer je geld op te halen via crowdfunding?

De Wikifin.be-ambassadeurs lieten zien hoe ze met dit thema en met de Wikifin.be-lessugesties aan de slag gingen in de klas.

Presentatie: Van spaarvarken tot crowdfunding – Sparen en beleggen

Bijlage

Workshop 14: Le fric, c’est quoi? Une expérience d’éducation financière dans des écoles francophones 

Door Karine Huet (expert Wikifin-FSMA en projectcoördinator van een pilootproject in het Franstalig onderwijs (ASO-TSO))

Ook in het Franstalig onderwijs liep een pilootproject rond financiële vorming, maar dan in het ASO en TSO. In deze workshop leerde je hoe financiële vorming werd geïntroduceerd en kon je ontdekken hoe je met het Wikifinmateriaal aan de slag kan gaan, zowel binnen een vak als vakoverschrijdend.

Presentatie: Le fric, c’est quoi? Une expérience d’éducation financière dans des écoles francophones

Loading Video...

Workshop 15: Interactief aan de slag met de resultaten van financiële geletterdheid bij PISA 2012

Door het PISA-team van de Universiteit Gent

Wat zeggen de PISA-resultaten concreet over de financiële vorming van onze 15-jarigen? Welke groepen leerlingen zijn meer/minder financieel geletterd? Welke factoren hebben de grootste samenhang met financiële geletterdheid?

In deze workshop werd dieper ingegaan op het concept financiële geletterdheid zoals het werd gemeten in PISA 2012 en op de resultaten van deze bevraging. Aan de hand van stellingen, discussies in kleine groepjes en plenaire terugkoppeling werden enkele opmerkelijke resultaten geduid en werd een link gemaakt met de klaspraktijk.

Presentatie: Interactief aan de slag met de resultaten van financiële geletterdheid PISA 2012

Loading Video...

Workshop 16: Skillville – Een serious game om financiële geletterdheid te verhogen: gebruik binnen secundair onderwijs en lerarenopleidingen 

Door Greet Fastré (UHasselt), Sebastiaan Jans (UC Leuven-Limburg) en Karolien Vlaeyen (UC Leuven-Limburg)

In deze workshop werden de doelstellingen van Skillville kort toegelicht. Er werd aangetoond hoe financiële geletterdheid aan bod komt in de lerarenopleidingen: VOET, serious games, andere lesmethoden, contacten met leerlingen, samenwerking SO-HO, …

Presentatie: Skillville – Een serious game om financiële geletterdheid te verhogen: gebruik binnen secundair onderwijs en lerarenopleidingen

Loading Video...

Workshop 17: Introductie van financiële geletterdheid in een overvol curriculum?!? - Comeniusproject 2 Latijn St.-Pieterscollege Leuven)

Door Patrick Vandewiele (voorheen St.-Pieterscollege, nu Bisdom Mechelen), Pieter Van den Bosch (St.-Pieterscollege), Alberik Hubin (UCLL) en Vera Vanhoucke (UCLL)

Vanuit een internationaal project hebben KHLeuven/UCLL en het St.-Pieterscollege een strategie ontwikkeld om financiële geletterdheid te introduceren bij leerlingen die nergens in het curriculum economische vorming krijgen. In deze workshop werden de resultaten van dit Comeniusproject kenbaar gemaakt en wrden de deelnemers warm gemaakt om een gelijkaardig project op te zetten.

Presentatie: Introductie van financiële geletterdheid in een overvol curriculum?!?

Loading Video...

Workshop 18: Budgetbeheer: op eigen benen

Door Johan Wolk (leraar PAV, Provinciale Technische School Maasmechelen) en Ann-Lise Cuypers (pedagogisch begeleider)

Als PAV-leerkrachten en maatschappelijk assistenten willen we preventief werken met de laatstejaars van het technisch en beroepsonderwijs en hen beter voorbereiden op de arbeidswereld, met zijn vele valkuilen en gevaren. In 'Op eigen benen' willen we wegwijzers aanbieden. Het boekje is een werkdocument waarmee leerlingen de eerste stappen in de arbeidswereld leren zetten. Wat moeten ze doen als ze de school verlaten? En vooral, hoe beheren ze hun zuurverdiende centjes? Welke zijn de valkuilen?
Tijdens de workshop werd de werkbundel (of delen eruit) voorgesteld en maakten de deelnemers een oefening budgetteren.

Presentatie: Budgetbeheer: op eigen benen

Loading Video...