Wil je lid worden van een sportclub? Enkele ‘financiële’ tips ...

Sporten is goed voor je gezondheid. Maar hoe kan je de inschrijvingskosten of de kosten bij een ongeluk drukken?

Wil je lid worden van een sportclub? Enkele ‘financiële’ tips ...

Je ziekenfonds geeft je een financieel steuntje in de rug

Om sport te promoten, betalen de meeste ziekenfondsen het abonnementsgeld van een sport- of fitnessclub gedeeltelijk terug. Afhankelijk van het ziekenfonds kan die tussenkomst oplopen tot 50 euro per persoon en per jaar. Als meerdere van je gezinsleden sporten, kunnen de terugbetalingen worden gecumuleerd.

Om die tussenkomst te ontvangen, moet je het betrokken formulier van het ziekenfonds (dat meestal op zijn website te vinden is) invullen en daarna – voorzien van een klever van het ziekenfonds en een stempel van de sportclub – terugsturen.

Check je verzekeringen!

Een ongeluk of kwetsuur is snel gebeurd. Het is dan ook nuttig om te controleren of je voldoende verzekerd bent.

Beoefen je een sport in clubverband? Sommige sportclubs sluiten een ongevallenverzekering af voor hun leden. Ga na of jouw club dat doet en wat die verzekering precies dekt.

Stel dat je een blessure oploopt, dan zal de ongevallenverzekering van je sportfederatie of sportclub de kosten van de behandeling terugbetalen die niet vergoed worden door het ziekenfonds. Maar in sommige ongevallenverzekeringen worden de kosten enkel gedurende een bepaalde periode terugbetaald of is de terugbetaling beperkt tot een bepaald bedrag. Het is evenwel mogelijk dat de ongevallenverzekering van je sportfederatie of sportclub voldoende dekking biedt. Wil je daar zeker van zijn, raadpleeg dan de website van je sportfederatie of vraag informatie aan de verantwoordelijke van je club.

Sport je individueel (joggen, fietsen ...), dus zonder lid te zijn van een club of federatie? Dan val je terug op de verzekeringen die je zelf hebt afgesloten, bijvoorbeeld een BA familiale verzekering voor je aansprakelijkheid voor kwetsuren of schade die je zou hebben toegebracht aan anderen. Kosten voor kwetsuren die je zelf oploopt, worden vergoed door je ziekenfonds. Vrees je dat de kosten van een ongeval wel eens hoger dreigen te zijn dan de tussenkomst van je ziekenfonds, ga dan na of je werkgever hiervoor een dekking biedt of overweeg om een individuele ongevallenverzekering te nemen.

Let op:

Voor gevaarlijke sporten, zoals rotsklimmen, parachutespringen, rafting, buiten de piste skiën of snowboarden, verlenen de meeste individuele ongevallenverzekeringen geen dekking.

Als je als individuele sporter geen verzekeraar vindt die je sport wil dekken, kan je je richten tot een sportfederatie die misschien een verzekering heeft kunnen afsluiten voor haar leden.