Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Aangepast op

De Geldweek: zeven dagen om over geld te leren

Vandaag start de vierde editie van de Geldweek (25-31 maart). Het doel van deze themaweek is extra aandacht schenken aan het belang van financiële educatie. De hele week vinden er allerhande activiteiten plaats in het onderwijs. Zo gaan meer dan 40 000 leerlingen uit het lager onderwijs aan de slag met educatieve spellen van Wikifin om te leren een budget te beheren. Dit initiatief versterkt het aanbod van Wikifin naar de scholen. Wikifin is het programma financiële educatie van de FSMA.

Logo Geldweek 25-31 maart 2019

40 000 leerlingen uit het lager spelen "budg€tpret" en "Just'in Budget"

Met de twee Wikifin-budgetspellen, 'budg€tPRET' en 'Just’in Budget', gaan meer dan 2000 klassen aan de slag om op een ludieke wijze financiële educatie in de klas aan bod te laten komen. Spelenderwijs ontdekken de leerlingen wat geld beheren betekent. In onze wereld vandaag wil de FSMA via Wikifin de leerlingen zo vroeg als mogelijk de nodige handvatten aanreiken om later goed te kunnen functioneren in de samenleving.

Geldquiz in het secundair... en nog meer

Klassen uit de eerste graad van het secundair kunnen op woensdag 27 maart deelnemen aan de Wikifin Quiz. Op het wedstrijdprogramma staan 30 vragen over financiële onderwerpen uit het dagelijkse leven. De ingeschreven leerlingen nemen het vanuit hun eigen klas ‘live’ tegen elkaar op via een online platform. De winnende klas mag naar de Europese finale en wint een reischeque voor de hele klas. Dit initiatief komt tot stand door Febelfin en Wikifin.

Daarnaast organiseert Wikifin de Wikifin School Challenge. De bedoeling is om leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs op een speelse manier vertrouwd te maken met de basisprincipes van budgetbeheer. Zij krijgen hiervoor het Wikifin-budgetspel Budget-Aan Zet en maken een creatief ontwerp.

De FSMA zet verder in op financiële educatie met een grote campagne naar alle secundaire scholen

Vanaf september 2019 maakt financiële educatie in Vlaanderen deel uit van de eindtermen van de eerste graad van het secundair onderwijs. Om leerkrachten hierin te ondersteunen, lanceert de FSMA eind april een nationale campagne. De FSMA schrijft alle secundaire scholen aan om hen op de hoogte te brengen van haar aanbod financiële educatie. Dat bestaat uit het platform voor leraren met lessuggesties, spellen, tools, video’s, ... Ondertussen werkt de FSMA aan het Wikifin Lab, een uitdagend pedagogisch parcours rond financiële educatie. De opening is voorzien tijdens het schooljaar 2019-2020.