Wikifin est une initiative de la

Wikifin est une initiative de l'Autorité des services et marchés financiers. En savoir plus sur Wikifin.

Test pensioenquiz

Je pensioen is waarschijnlijk nog veraf of het is als een bezoek aan de tandarts: je denkt er liever niet aan. Maar je pensioen is een van die zaken waar de lange termijn in je voordeel speelt. Wat je nu al regelt, daar pluk je later de vruchten van!

Je hebt al over je pensioen nagedacht, maar over sommige aspecten heb je misschien wat meer informatie nodig.

Je hebt je pensioen zo te zien grondig voorbereid. Proficiat! Wat extra objectieve informatie kan echter nooit kwaad.

Je hebt je pensioen zo te zien grondig voorbereid. Proficiat! Wat extra objectieve informatie kan echter nooit kwaad.

Klaar voor je pensioen? Beantwoord tien korte vraagjes
en neem meteen de proef op de som!

 

Question 1

Ik heb een vrij nauwkeurig idee van hoe hoog mijn pensioeninkomsten zullen zijn als ik met pensioen ga.

Ja
Nee
Votre réponse :
Réponse correcte :
Explication: Neem een kijkje op MyPension. In die beveiligde databank slaat de overheid al je gegevens op met betrekking tot je wettelijke pensioen, de zogenaamde eerste pijler. Je kan er onmiddellijk terugvinden wat je wettelijke pensioendatum is en hoeveel je maandelijks zal ontvangen. Je ziet er ook hoeveel rechten je hebt opgebouwd voor je aanvullend pensioen als werknemer of zelfstandige. Dat aanvullend pensioen kan je in één keer opnemen, ofwel als een maandelijkse rente laten uitbetalen. Hoe dichter je bij je pensioendatum bent, hoe nauwkeuriger de berekening is.

Question 2

Ik weet vrij nauwkeurig hoeveel mijn manier van leven na mijn pensionering me zal kosten.

Ja
Nee
Votre réponse :
Réponse correcte :
Explication: Je maandelijkse wettelijke pensioen ligt altijd een stuk lager dan je salaris. Bovendien verlies je je eventuele extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, een GSM van de werkgever, … Als ook je hospitalisatieverzekering wordt stopgezet, scheelt dat nog een slok op de borrel. Wil je je huidige levenswijze behouden, nieuwe hobby’s beoefenen of eindelijk eens naar die parelwitte stranden met wuivende palmbomen reizen, dan werk je beter op tijd aan het aanleggen van een spaarpotje. Dat kan bijvoorbeeld door geregeld te beleggen.

Question 3

Je maandelijkse wettelijke pensioen ligt altijd een stuk lager dan je salaris. Bovendien verlies je je eventuele extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, een GSM van de werkgever, … Als ook je hospitalisatieverzekering wordt stopgezet, scheelt dat nog een slok op de borrel. Wil je je huidige levenswijze behouden, nieuwe hobby’s beoefenen of eindelijk eens naar die parelwitte stranden met wuivende palmbomen reizen, dan werk je beter op tijd aan het aanleggen van een spaarpotje. Dat kan bijvoorbeeld door geregeld te beleggen.

<br><br>

Ik weet dat ik een extra pensioeninkomen via mijn werkgever kan verwachten.

Ja
Nee
Votre réponse :
Réponse correcte :
Explication: Een aanvullend pensioen bouw je op in het kader van een loopbaan als werknemer of als zelfstandige. Het wordt ook wel de tweede pijler van het Belgische pensioenstelsel genoemd. Als werknemer kan je vaak genieten van een aanvullend pensioen dat je werkgever voor je opbouwt. Is dat niet het geval, dan kan je kiezen voor een Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW).
Zelfstandigen kunnen op individuele basis een aanvullend pensioen opbouwen via het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen.
Zelfstandige bedrijfsleiders kunnen daarnaast ook een aanvullend pensioen opbouwen via de onderneming waar ze als zelfstandige actief zijn. Zelfstandigen die hun professionele activiteit niet via een vennootschap uitoefenen, kunnen sparen via het Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen die actief zijn als Natuurlijk Persoon (VAPZNP).
Zowel loontrekkenden als ambtenaren en zelfstandigen kunnen aan <a="https://www.wikifin.be/nl/pensioen-en-pensioenvoorbereiding/pensioensparen/welke-verschillen-zijn-er-tussen-een"> individueel pensioensparen </a> doen. Dat kan via een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering. Individueel pensioensparen is de derde pensioenpijler.

Ga naar www.wikifin.be om meer te weten over pensioenvoorbereiding.