Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Hoe bescherm je je tegen kredietfraude?

Vermijd dat je gegevens in de verkeerde handen vallen:

  • Zet onmiddellijk na ontvangst je handtekening op je nieuwe kredietkaart.
  • Geef nooit je kredietkaartgegevens aan iemand anders.
  • Schrijf je pincode nooit op, maar leer ze van buiten. Geef ze aan niemand en zorg ervoor dat niemand kan zien wat je op een betaalterminal intikt. Vermijd ook voor de hand liggende pincodes zoals je verjaardag, die van je kinderen of 1111, ­0000, enz.
  • Laat je kredietkaart onmiddellijk blokkeren als je ze verliest of als ze wordt gestolen. Je kan dit eenvoudig doen door te bellen naar Card Stop (078/170 170). Dat nummer is 24u op 24u en 7d op 7d bereikbaar. Sla dit nummer op in je gsm en bewaar het ook in je portefeuille.
  • Betaal met je kredietkaart online enkel op websites die beveiligd zijn met een hangslotje in de URL. Twijfel je, googel die handelaar dan even of doe eerst navraag bij vrienden en familie.
  • Ga nooit in op e-mails of telefoons die je vragen om je kredietkaartgegevens of codes mee te delen.
  • Als je in het buitenland met je kredietkaart betaalt en je geen pincode moet ingeven, verlies dan je kaart geen moment uit het oog. Vraag aan de handelaar dat hij alle transacties uitvoert in je bijzijn. Als hij de kaart meeneemt, kan hij buiten je zicht snel de gegevens kopiëren en achteraf misbruiken.
    Een ongeruste man neemt zijn hoofd in zijn handen voor zijn computer

    Zorg ervoor dat niemand je persoonlijke documenten zoals identiteitskaart, loonfiches, rekeninguittreksels en rijbewijs kan kopiëren. Hiermee kunnen identiteitsdieven hun slag slaan:

    • Laat daarom nooit je portefeuille of handtas met deze documenten onbewaakt rondslingeren.
    • Versnipper kopies of documenten met je persoonlijke gegevens vóór je ze recycleert of weggooit.

    Check je aanbieder

    Als een persoon of onderneming je financiële diensten of producten, zoals een lening aanbiedt, controleer dan altijd of ze hiervoor een vergunning hebben. Dat doe je via de zoekfunctie van de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Markten en Diensten. Daar kan je ook nagaan of de FSMA of een andere toezichthouder een waarschuwing voor die aanbieder heeft gepubliceerd.

    Met een paar eenvoudige gewoontes kan je je beschermen tegen kredietfraude