Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

parents-sofa-children-playing.jpg
Aangepast op

Hoe financier je hogere studies?

Op deze pagina

Studeren aan een universiteit of hogeschool is duur. De gemeenschap draagt een deel van de kosten, maar niet alle. De rest van de factuur wordt verhaald op jou als student en/of je ouders.

Naast eigen spaargeld en eigen inkomsten, bijvoorbeeld uit studentenwerk, zijn er nog financiële bronnen die je kan aanboren.

Financiering via een studietoelage

In functie van de gezinsinkomsten of je eigen inkomsten kan je een studietoelage aanvragen bij de overheid. In tegenstelling tot leningen, hoef je die niet terug te betalen.

Financiering via een lening

Blijft het moeilijk om de studiekosten verbonden aan je opleiding te betalen? Voldoe je toch niet aan de voorwaarden voor een studietoelage of volstaat deze niet? Dan kan je eventueel een lening afsluiten om (een gedeelte van) je studies te financieren.

In tegenstelling tot een studietoelage moet een lening terugbetaald worden, samen de verschuldigde intresten. Beslis dus niet te snel om een lening af te sluiten. De kans bestaat dat je het beroepsleven instapt met af te betalen schulden.

Toch blijven hogere studies een mooie investering in je latere loopbaan.

Waar kan je een lening aanvragen?

Een overheidsinstelling

Onder bepaalde voorwaarden kan je een lening aanvragen bij de Federatie Brussel-Wallonië. Binnen de Vlaamse Gemeenschap kan je niet bij de overheid terecht voor een studentenlening, maar misschien bestaan er via de Sociale Dienst van je onderwijsinstelling wel mogelijkheden voor het afsluiten van een renteloze lening. Daarnaast bieden ook enkele Vlaamse privéfondsen hulp aan studenten die niet in aanmerking komen voor een studiebeurs of voor wie een studiebeurs ontoereikend is om alle kosten te dekken.

Een overzicht vind je op de pagina studietoelagen van de website Belgium.be

    Weetje

    Leningen bij overheidsinstellingen bieden een voordeel ten opzichte van leningen bij een bank: de rentevoeten liggen meestal een stuk lager.

    Een student studeert in de bib

    Een financiële instelling

    Sommige banken bieden specifieke studentenleningen aan. Het kan gaan om een lening op afbetaling of om een flexibele geldreserve. 

    Bij een lening op afbetaling stort de bank een som geld op je bankrekening. Het contract vermeldt de geleende som, de looptijd van de lening, de frequentie van afbetaling (vaak maandelijks), de rentevoet en de hoogte van de afbetalingen. Een dergelijke formule kan helpen om de kosten aan het begin van het academiejaar te dekken: studiegeld, aankoop van boeken en pedagogisch materiaal, …

    Met een flexibele geldreserve mag je in het rood gaan op je bankrekening tot een bedrag dat vooraf werd vastgelegd. Op vaste data betaal je enkel de intresten. Op het einde van het krediet moet je weer op nul staan. Het contract vermeldt de grenzen van de geldreserve, de rentevoet, de frequentie van afbetaling en de einddatum waarop het krediet moet zijn terugbetaald.

    Enkel wie al achttien werd, komt in aanmerking voor beide formules. In de meeste gevallen zal het krediet echter aan je ouders worden toegekend. Laat gerust de concurrentie spelen. Informeer bij verschillende banken, vergelijk de aanbiedingen en surf naar verschillende websites vóór je een definitieve keuze maakt.

      Weetje

      De rentevoeten die banken voor studenten hanteren, zijn soms voordeliger dan voor "klassieke" leningen. Dat is echter geen algemene regel.

      Wikifin-tips

      • Heb je voor je studies een financieel duwtje in de rug nodig? Onderzoek alle mogelijkheden vóór je bij een bank een lening afsluit.
      • Besef dat een lening altijd moet worden terugbetaald en dat je daarop intresten verschuldigd bent. Geld lenen kost ook geld. Vergelijk de verschillende kredietformules vóór je een keuze maakt.
      • Onderteken nooit het contract van een lening als je het niet volledig begrijpt. Laat je alles duidelijk uitleggen vóór je een handtekening plaatst.