Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

De Week van het Geld van 18 tot 24 maart! Meer dan 125 000 leerlingen doen mee. 

Ontdek hier alle activiteiten! 

woman-looking-shopping-list.png
Aangepast op

Checklist - Reizen en geld

Een vrouw maakt haar koffer en kijkt op haar lijstje of ze niets vergeten is
  • Geld lenen om een vakantie te financieren, is nooit een goed idee
    Zodra je terug bent, moet je blijven afbetalen voor een reis die al voorbij is. Heb je geen spaargeld en wil je toch op reis? Spaar dan vanaf nu elke maand een bedrag en denk daarbij aan je vakantie die in het vooruitzicht ligt.
  • Overweeg je, ondanks alles, toch geld te lenen voor een reis? 
    Let dan op! Als je nu niets opzij kan zetten voor een reis, gaat het dan wel lukken om je lening terug te betalen als je terug bent?
  • Als je een vakantie boekt, kan je een reis- of annulatieverzekering afsluiten
    Zo kan je hoge kosten vermijden. Je kan daarvoor terecht bij een reisbureau of een touroperator, maar ook bij je verzekeraar. Soms krijg je een annulatieverzekering als je boekt met een kredietkaart. Informeer hiernaar zodat je je niet dubbel verzekert.
  • Heb je ziektekosten in het buitenland?
    Die worden vaak gedekt door je ziekenfonds. Controleer voor je vertrek wat er precies gedekt is. Vergeet niet om je Europese ziekteverzekeringskaart mee te nemen op reis. Dan worden hospitalisatiekosten rechtstreeks betaald door je ziekenfonds. Vraag die kaart tijdig aan bij je ziekenfonds.
  • Ga je met de auto op reis, dan kan een autoverzekering met pechverhelping nuttig zijn
    Bij autopech worden je kosten vergoed. De pechverhelper bezorgt je een vervangwagen en zorgt soms zelfs voor logies.
  • Schat op voorhand in hoeveel geld je gaat nodig hebben en gebruik verschillende betaalmiddelen: zorg voor een deel cash in de plaatselijke munt, en betaal een deel met een debet- of kredietkaart. Lees hierover meer in onze rubriek "Betalen in het buitenland".
  • Hoe exotischer het geld, hoe vroeger je het bij je bank of wisselkantoor moet bestellen
    Op internet vind je handige tools om te berekenen hoeveel vreemde valuta’s je tegen de gangbare wisselkoers krijgt voor je euro’s. Sommige exotische munten zijn in België niet verkrijgbaar. Ga dan na of euro’s of Amerikaanse dollars ter plaatse vlot aanvaard worden of gewisseld kunnen worden.
  • Weet dat je aan een loket altijd meer betaalt voor je vreemde valuta’s dan de officiële wisselkoers, want banken en wisselkantoren rekenen wisselkosten aan. Het loont om tarieven te vergelijken. Hou er rekening mee dat het niet altijd voordeliger is om in België deviezen te kopen.
  • Neem altijd je debetkaart mee naar het buitenland
    In de meeste Europese landen kan je met de debetkaart betalen zoals in België. Maar buiten Europa is het gebruik ervan vaak geblokkeerd. Vraag aan je bank om je debetkaart open te stellen voor gebruik als je buiten Europa reist. Via onlinebanking kan je dit meestal zelf.
  • Binnen de eurozone is het doorgaans goedkoper om te betalen en geld af te halen met je debetkaart
    Buiten de eurozone is dat vaak goedkoper met een kredietkaart. Informeer je!
  • Een kredietkaart is een handig betaalmiddel op vakantie
    Je kan je bank vragen om de limiet op je kredietkaart (tijdelijk) te verhogen. Dat kan via mobile banking, via het callcenter van je bank of in je bankkantoor. Als je bank geen toegang heeft tot de rekening waarop je loon gestort wordt, zal ze je soms vragen om je laatste loonstrookjes voor te leggen.
  • Neem de contactgegevens van je reisverzekeraar en van de pechdienst mee
    Sla ook het telefoonnummer van Card Stop (+32 78 170 170) op in je gsm. Zo hoef je dat niet meer op te zoeken als je kaart verloren raakt of gestolen wordt.
  • Als je in het buitenland in de problemen komt en op geen enkele manier meer kan betalen, kan je als noodoplossing aan familie of vrienden vragen om je geld op te sturen via bijvoorbeeld Western Union, Moneytrans of Moneygram.
  • In heel uitzonderlijke gevallen kunnen de Belgische ambassades en consulaten een oplossing bieden als je in het buitenland volledig zonder geld komt te zitten, bv. als je van alles beroofd bent. Zorg dat je ook de contactgegevens van de ambassade of het consulaat genoteerd hebt.