Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 22 juni langs in Leuven en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

Aangepast op

Debetkaarten en kredietkaarten: welke gebruik je het best binnen de eurozone en buiten de eurozone

Ga in de eerste plaats na of je kaarten aanvaard worden op je bestemming.

Met je debetkaart kan je in het buitenland betalen en cash geld afhalen, dankzij de Maestro, Visa Debit of Debit Mastercard -functie.

Weetje

Je Maestro-debetkaart wordt binnenkort vervangen.

Zit er een debetkaart met het Maestro-logo in je portefeuille? Dan mag je je binnenkort aan een nieuwe debetkaart verwachten. De Belgische banken vervangen immers geleidelijk de Maestro-kaarten door debetkaarten met het Debit Maestro of Visa Debit-systeem. In de praktijk verandert er weinig: je uitgaven worden onmiddellijk van je rekening afgehouden en je kaart wordt aanvaard in een nog groter aantal handelszaken in talrijke landen. Betalingen op internet worden ook een stuk gemakkelijker. De wijziging betreft enkel het informaticasysteem dat de formaliteiten afhandelt die aan elke betalingstransactie verbonden zijn. Indien je kaart nog niet vervangen is, dan neemt je bank hiervoor zelf contact op.

Opgelet: het is niet onmogelijk dat fraudeurs van deze gelegenheid gebruik maken om aan je bankgegevens te raken. Wees dus uitermate voorzichtig en vergeet nooit dat je bank je nooit om je persoonlijke code of je identificatiegegevens vraagt en dus ook niet in dit geval. Bij de minste twijfel neem je best rechtstreeks contact op met je bank.

Een kredietkaart (zoals Visa, Mastercard, American Express) is gemakkelijk in gebruik en vrijwel overal aanvaard in het buitenland. Vele restaurants, hotels en autoverhuurbedrijven eisen dat je betaalt met een kredietkaart. Ook bij een reservatie kan je handig gebruik maken van je kredietkaart om een bepaalde som te blokkeren als waarborg. In dat geval worden je kaartgegevens gevraagd en moet je je toestemming geven. Bij de eindafrekening moet het hotel of autoverhuurbedrijf dit bedrag vrijgeven.

Informeer ook naar de verzekering die gekoppeld is aan je kredietkaart als je je reis ermee betaalt.

Let vooral goed op de kosten. Die zijn een belangrijke factor waarmee je rekening moet houden als je een betaalkaart kiest. In de onderstaande tabel zie je welke oplossing voor jou de goedkoopste is.

Een vrouw betaalt met kaart aan de kassa van een supermarkt

Vergelijkingstabel van de transactiekosten voor je kaarten binnen en buiten de eurozone

Binnen de eurozone   Buiten de eurozone  

Kosten per transactie

Debetkaart

Kredietkaart

Debetkaart

Kredietkaart

Cash opnemen*

 • Gratis
 • 0,5 euro of meer als de geldautomaat niet tot het netwerk van je bank behoort

Vaste kostprijs per transactie: tussen 5 en 8 euro en/of een percentage

 • Vaste kostprijs (minimum 5 euro en/of een percentage)
 • En/of een toeslag afhankelijk van het opgenomen bedrag
 • Wisselkosten
 • Vaste kostprijs (minimum 5 euro en/of een percentage)
 • En/of een toeslag afhankelijk van het opgenomen bedrag
 • Wisselkosten

Betaling bij een handelaar*

Gratis

Gratis

 • Transactiekosten (1,6 %)
 • Wisselkosten (1,5 % - 2 %)

Wisselkosten (1,5 % - 2 %)

* Dit is een overzicht van de verschillende kosten. Deze cijfers zijn louter indicatief en kunnen variëren afhankelijk van de bank of betalingsinstelling. 

De nieuwe volledig digitale banken bieden zeer uiteenlopende voorwaarden: betalingen buiten de eurozone zijn vaak gratis maar betalingen binnen de eurozone zijn soms betalend vanaf een bepaald aantal verrichtingen. Deze markt evolueert heel snel. Informeer je goed.

Weetje

Met de vergelijkingstool voor zichtrekeningen van Wikifin kan je, gratis, vergelijken welke kosten banken aanrekenen voor een zichtrekening en nagaan hoeveel ze aanrekenen voor betalingen in het buitenland.

Binnen de eurozone:

 • Betalingen bij handelaars zijn gratis met je kredietkaart en debetkaart.
 • Gebruik je debetkaart om overal in Europa cash geld af te halen. Meestal zijn daar geen kosten aan verbonden. Sommige banken rekenen wel kosten aan als je geld afhaalt aan een geldautomaat die niet tot hun netwerk behoort. Voor het opnemen van cash met een kredietkaart worden merkelijk hogere kosten aangerekend (ca. 5 euro).

Buiten de eurozone:

 • Betalingen bij handelaars zijn gratis met je kredietkaart. Wel betaal je een wisselprovisie als je in een andere munt dan de euro betaalt. Als je daarentegen met een debetkaart betaalt, betaal je niet enkel een wisselprovisie maar vaak ook transactiekosten. Doorgaans is betalen in de lokale munt voordeliger dan betalen in euro.
 • Je komt meestal goedkoper uit als je geld afhaalt met je kredietkaart. Controleer dit in de informatie die je van je bank krijgt. De formules die worden gebruikt om de kosten te berekenen zijn soms ingewikkeld. Meestal kan je je kosten drukken door grotere bedragen op te nemen met je kredietkaart. Soms is het goedkoper om je debetkaart te gebruiken voor kleine bedragen. Ga bij je bank na hoeveel de kosten precies bedragen en vraag de informatiefiche.
 • De nieuwe digitale banken bieden soms zeer aantrekkelijke voorwaarden voor betalingen in het buitenland. Informeer je want deze markt is voortdurend in beweging.

Wikifin-tips

 • Gebruik je debetkaart om cash geld op te nemen in de eurozone.
 • Gebruik je kredietkaart voor betalingen buiten de eurozone.
 • Vergeet niet om bij je bank je debetkaart te deblokkeren als je buiten Europa reist of om je kredietkaart te deblokkeren.
 • Denk erom de limiet op je kredietkaart te laten optrekken als je dat nodig vindt.