Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

worker-making-new-roof.png
Aangepast op

Tax Shelter

Op deze pagina

Je investeert in een start-upbedrijf

Je wenst te investeren in een start-up (dat is een klein bedrijf dat minder dan vier jaar bestaat) door het verwerven van aandelen in dat bedrijf.

Dit kan op twee manieren:

  • Of je investeert rechtstreeks in het bedrijf. 
  • Of kunt je wenden tot een crowdfundingplatform (voor participatieve financiering).

Jouw investering kan maximaal 100 000 euro per jaar bedragen met een maximale deelname van 30 % in het kapitaal van de start-up. Het maximumbedrag van de investering van 100 000 euro is een globale limiet voor de twee belastingverminderingen Tax Shelter (start-up en scale-up).

Je hebt dus recht op een belastingvermindering van 30 % of zelfs 45 % (afhankelijk of het een microvennootschap is of niet).

Wees je ervan bewust dat je investering in aandelen gebeurt, dus er zal geen kapitaalbescherming zijn.

Weetje

De Tax Shelter is een belastingvermindering, dus je moet eerst genoeg belasting betalen op je inkomen om het later te kunnen verlagen.

Twee fotografen werken in de studio met hun fototoestel

Je investeert in een scale-up

Je wenst te investeren in een scale-up - dat is een bedrijf in groei dat meer dan 4 jaar maar minder dan 10 jaar bestaat - door het verwerven van aandelen in dat bedrijf.

Dit kan op twee manieren:

  • Of je investeert rechtstreeks in het bedrijf. 
  • Of je kan je wenden tot een crowdfundingplatform (voor participatieve financiering).

Je investering kan maximaal 100 000 euro per jaar bedragen en per belastingplichtige met een maximale deelname van 30 % in het kapitaal van de scale-up. Het maximumbedrag van de investering van 100 000 euro is een globale limiet voor de twee belastingverminderingen Tax Shelter (start-up en scale-up).

Je hebt dus recht op een belastingvermindering van 25 % van jouw investering.

Opgelet, de investering houdt een risico in. Wees je ervan bewust dat je investering gebeurt in aandelen van het bedrijf waar je in investeert, dus er zal geen kapitaalbescherming zijn.