Wikifin is een initiatief van de

Wikifin is een initiatief van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Lees meer over Wikifin.

Wikifin doorkruist heel België met een roadshow. Kom op 1 juni langs in Hasselt en doe mee aan onze Spaarquiz. De winnaar ontvangt een volle winkelkar ter waarde van 200 euro! 

Alle deelnemers krijgen een leuke en handige goodiebag. Iedereen is welkom! Meer info

hands-showing-young-plant_0.png
Aangepast op

Checklist - Beleggen

Een hand houdt een balpen vast en toont grafieken

Met beleggen kan je geld verdienen, maar ook verliezen. Daarom kijk je best niet alleen naar de potentiële opbrengst, maar ook naar de risico’s die eraan verbonden zijn. Deze tips helpen je bij het maken van je keuze.

 • Ken de risico's
  Sparen is zekerheid. Het geld blijft van jou en je weet hoeveel het opbrengt. Met beleggen kan je meer verdienen, maar je loopt ook een groter risico.
 • Verdiep je in het beleggingsproduct
  Beleg nooit in beleggingsproducten die je niet goed begrijpt. Voor bijna ieder beleggingsproduct bestaat er een productfiche, een infobrochure, de essentiële beleggersinformatie (KID) of een prospectus. Die moeten je toelaten te begrijpen waarin je belegt en het risico van de belegging in te schatten. Vraag ook uitleg.
 • Controleer de aanbieder van beleggingsproducten
  Beleggen kan via verschillende financiële tussenpersonen. Hoe betrouwbaar is je bank of adviseur? Staat hij onder toezicht van de Nationale Bank van België of van de FSMA? Heeft hij een vergunning?  Via de zoekfunctie op de websites www.fsma.be en www.nbb.be kan je eenvoudig controleren of een aanbieder in België actief mag zijn.
 • Ken je beleggersprofiel
  Banken werken doorgaans met een beleggersprofiel. Dankzij dit profiel krijgen jij en je bank inzicht in je persoonlijke en financiële situatie. Hoeveel weet je van beleggen, waarom wil je beleggen en welk risico wil en kan je lopen? 
 • Wees bewust van koersstijgingen en -dalingen
  Een beloofd hoog rendement betekent vaak een hoog risico. Beleggen in kwaliteitsvolle obligaties is relatief veilig. Maar ook de waarde van obligaties kan sterk stijgen en dalen. Beleggen in aandelen is minder veilig. Hun koersen schommelen ook meer dan die van obligaties.
 • Kijk vooruit
  Ga er niet automatisch vanuit dat succesvolle beleggingen uit het verleden ook in de toekomst succesvol zullen zijn. Gisteren is voor de beurs geschiedenis. Beleggen is vooruitkijken, niet achterom.
 • Controleer je beleggingen regelmatig
  Volg je beleggingen goed op.
 • Zorg voor een goede spreiding over verschillende beleggingscategorieën. Door te spreiden verklein je de financiële risico's.
 • Rationaliseer je transacties
  Beleggingsproducten kopen en verkopen brengt altijd kosten mee. Doe het dus niet te vaak.
 • Let op voor fraude en oplichting
  Wees kritisch over alle aanbiedingen van beleggingsproducten. Zorg dat je precies weet met wie je te maken hebt.
 • Leen geen geld om te beleggen
  Beleggen met geleend geld is erg gevaarlijk. Het geleende bedrag moet je met intrest terugbetalen, ook als je belegging minder waard wordt. Je blijft dan zitten met een schuld.